Home » Specijalna jedinica u Kaknju uhapsila osobu osumnjičenu za aktiviranje eksplozivne naprave
Crna hronika

Specijalna jedinica u Kaknju uhapsila osobu osumnjičenu za aktiviranje eksplozivne naprave

U nastavku aktivnosti na potpunom rasvjetljavanju više krivičnih djela počinjenih dana 18.04.2022. godine kada je u ulici 29. novembar,  općina Kakanj, u dvorištu kuće vlasništvo H.A. bačena nepoznata eksplozivna naprava, policijski službenici Sektora kriminalističke policije, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su, u saradnji sa službenicima Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK, lišili slobode još jedno lice na području općine Kakanj.

Nakon što je dana 07.06.2022. godine, lice Đ.E iz Zenice, uz izvještaj o izvršenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, predat u nadležnost i dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko dobojskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da je u sticaju počinio krivična djela na štetu oštećenog H.A., policijski službenici Uprave policije MUP-a ZDK su nastavili sa provođenjem intenzivnih i sveobuhvatnih mjera i radnji na rasvjetljavanju svih okolnosti pod kojima su izvršena predmetna krivična djela.

S tim u vezi, dana 29.06.2022.godine, slobode je lišeno  lice E.D., rođen 1961.godine, iz Kaknja zbog postojanja osnova sumnje da je kao saizvršilac, izvršio krivična djela  “Izazivanje opće opasnosti” iz člana 323. stav 1. Krivičnog zakona FBiH, “Oštećenje tuđe stvari” iz člana 293. stav 1. Krivičnog zakona FBiH i “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

Nakon što se završi kriminalistička obrada isti će uz dopunu Izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, biti predat postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona u nadležnost i daljnje postupanje.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje