Home » Slučaj navodnih neprimjerenih pregleda u KBZ-u došao do Tužilaštva
BIH

Slučaj navodnih neprimjerenih pregleda u KBZ-u došao do Tužilaštva

Nekoliko pacijentica iz Zeničko-dobojskog kantona u svjedočenjima za Al Jazeeru Balkans iznijele su optužbe na račun doktora Ermina Čehića, načelnika Odjela za humanu reprodukciju Kantonalne bolnice Zenica zbog neprimjerenih ginekoloških pregleda. Riječ je o pacijenticama koje prolaze postupak biomedicinski potpomognute oplodnje. Zbog ovih navoda, Kantonalno tužilaštvo reagovalo je po službenoj dužnosti. Doktor Čehić sve navode negira.

„Pregled je bio neugodan tako što je doktor prstima stimulirao klitoris, stavljao prste u vaginu, tek je onda koristio sondu za pregled. Osjećala sam se jadno.“

„On je trljao, bukvalno, prstima svojima, pa bi onda i sondom, kao, nije bilo dobro, pa bi opet prstima. Pregled je trajao 5-7 minuta koji je bio ponižavajući. Kad sam pitala zašto to, on je rekao da to mora da bude da bi cirkulacija i nalaz bio bolji da bi mogla dobiti saglasnost.“

Ovo su svjedočenja pacijentica iz Kantonalne bolnice Zenica objavljena u priči medijske kuće Al Jazeera Balkans. U njima pacijentice navode neprimjerene preglede na Odjelu za humanu reprodukciju, tokom vršenja pregleda za postupak biomedicinske oplodnje. Zvaničnih prijava protiv doktora Ermina Čehića, kojeg pacijentice navode, nadležnim organima nije bilo, ali je priča Al Jazeere bila povod da po službenoj dužnosti reagira Kantonalno tužilaštvo.

„Utvrđeno je da je ovo Tužilaštvo dana 13. 11. 2023. godine zaprimilo dopis novinarke Aljazeera Balkans s iskazima tri pacijentice koje su, kako navode, prošle preglede kod imenovanog doktora uslijed liječenja neplodnosti i apliciranja za finansiranje biomedicinski potpomognute oplodnje iz budžeta, na osnovu kojeg je u ovom Tužilaštvu formiran predmet“, navode iz Tužilaštva ZDK-a.

No, sam slučaj do sada veže se za anonimne ispovijesti pacijentica da su, kako tvrde, prilikom pregleda za dobijanje saglasnosti nadležne komisije za izdavanje saglasnosti za biomedicinski pomognutu oplodnju navodno bile izložene neprimjerenim pregledima od imenovanog ljekara. U Kantonalnoj bolnici Zenica, čiji je doktor uposlenik, tvrde da do sada nije bilo prijava ove vrste.

„Prema službenim evidencijama u Javnoj ustanovi Kantonalnoj bolnici Zenica koje datiraju od perioda 2010. godine nije bilo pisanih pritužbi niti anonimnih niti u bilo kojem drugom obliku vezano za konrektan slučaj na rad Odjeljena humane reprodukcije, konkrento na rad prof. dr. Ermina Čehića“, kaže Aida Buro, sektor za pravne poslove Kantonalne bolnice Zenica.

Oglasili su se i iz Asocijacije ginekologa Bosne i Hercegovine. Kako navode, bez pokrenutog i provedenog postupka utvrđivanja odgovornosti doktora za optužbe koje mu se stavljaju na teret, ovakav javni istup smatraju atakom na njihovu profesiju te ističu nedopustivost imenovanja bilo čijeg identiteta:

„Asocijacija ginekologa u Bosni i Hercegovini osuđuje svaki vid odstupanja od propisanih procedura i standarda ginekoloških pregleda, međutim, nedopustivo je da bilo čiji identitet bude objavljen javno i diveden u vezu sa najtežim optužbama prije nego se zakonom propisan način ne utvrdi osnovanost ovakvih optužbi, kao i dogovornost lica čiji se identitet do tog trenutka štiti.“

Mišljenje dijeli i Povjerenstvo za biomedicinski potpomognutu oplodnju pri Federalnom ministarstvu zdravstva.

„Postoje radovi o temi kardiometaboličkih poremećaja kod pacijentica s policističnim ovarijskim sindromom s ovom metodom i zapravo ti su radovi objavljeni, ali opravdanosti činjena te metode pregleda treba da bude predmet vještača“, ističe Igor Hudić, predsjednik Povjerenstva za biomedicinski potpomognutu oplodnju Ministarstva zdravstva FBiH.

O samom slučaju oglasio se i doktor Čehić koji tvrdi da je nakon što je priča dospjela u javnost samoinicijativno podnio ostavku na dužnost predsjednika Komisije za izdavanje saglasnosti za biomedicinski potpomognutu oplodnju, nakon čega je i razriješen. Kategorično odbija i navode o neprimjerenim pregledima te da očekuje da tačku na i u ovom slučaju stave nadležne institucije.

„Na osnovu vašeg upita, odgovorno tvrdim da nije bilo nikakvog neprimjerenog pregleda ili pristupa kod naših pacijentica. Nijedan ljekar s našeg odjela nikada ne vrši pregled u ordinaciji bez prisustva uposlenica našeg odjela, a koje su to potvrdile i svojim izjavama koje su od njih tražili iz Pravne službe KBZ-a. Primijenjene su isključivo metode pregleda koje su etablirane i dugo primjenjivane u svijetu te se primjenjuju za dijagnozu i prognozu liječenja neplodnosti“, navodi dr. Čehić.

O samom slučaju odredit će se Tužilaštvo ZDK-a koje će po osnovu formiranog predmeta provesti istragu. U svakom slučaju, ovo bi morao biti putokaz za sve koji sumnjaju na rad ljekara i osoblja u zdravstvenim ustanovama da je prva adresa za prijavu ta ustanova ili nadležno tužilaštvo.

federalna.ba