Home » Skrining lokomotornog sistema kod djece pokazao alarmantne podatke
BIH

Skrining lokomotornog sistema kod djece pokazao alarmantne podatke

U Zeničko-dobojskom kantonu se od 2013. provode skrining programi kojima je do sada obuhvaćeno 55.000 učenika u 213 osnovnih i 37 srednjih škola. Programi koje obavlja Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica pokazuju alarmantno stanje kada je u pitanju lokomotorni sistem djece. Razlozi ovakvog stanja su brojni, a činjenica da ovaj institut jedini u Bosni i Hercegovini obavlja ovakvu vrstu pregleda zastrašujuća.

Nakon obavljenog skrininga vida 7,6 posto učenika osnovnih škola u ZDK-u prošle školske godine upućeno je na dodatne pretrage, dok su poteškoće sa sluhom uočene kod 1,6 posto učenika. Posebno su zabrinjavajući podaci nakon obavljenog pregleda kičme i stopala.

“Skrining lokomotornog sistema podrazumijeva pregled kičme i stopala, a pregledano je blizu 9.000 učenika. Rezultat je pokazao da je svaki peti učenik upućen u dalju dijagnostičku proceduru, što čini 20% od ukupnog broja pregledanih”, pojašnjava Merima Alajbegović-Jerković, zaposlenica u Službi za školsku higijenu INZ-a.

Ako se ukaže potreba, nakon pregleda dijete se upućuje na pregled ljekara. Osim operativnog za teže slučajeve, najčešće se radi o konzervativnom tretmanu koji se bazira na tjelesnim aktivnostima i učenju pravilnog držanja tijela.

“Klinički pregled se sastoji od potpunog skidanja djeteta, to je najvažnije, da se vidi da li ima ikakvih drugih deformiteta. Što se tiče daljnjeg tretmana, vježbi ima mnogo, najbitnije je da dijete radi te vježbe, kontinuirano i svakodnevno i ako je moguće, pod opaskom nekog iskusnog trenera”, istakao je specijalista ortopedije mr. med. sc. dr. Meho Kovačević.

Važnost sportskih aktivnosti prepoznali su i roditelji djevojčice kojoj je prije deset godina dijagnosticirana vrsta equinovarsua, problema sa stopalima koji se rješavao pregipsavanjem, nošenjem ortoze i operacijom.

“Nakon toga su uslijedile intenzivne terapije, između ostalog, i sportske, rekreativne. Dalija je dolazila na njih tri puta sedmično, bukvalno cijelo svoje djetinjstvo. Već je prerasla uzrast djece koja dolaze u Sportino, ali upravo danas je na treningu na drugoj lokaciji”, kaže Denis Spahić, otac djevojčice.

“Pokušavamo da radimo raznorazne vježbe da bi dijete steklo tu neku sigurnost i navike kroz vjezbu i time direktno ili indirektno utičemo na njegov morfološki, motorički sklop kompletnog futsalnog razvoja djeteta”, navodi Elvis Mulalić, trener u Sportskoj školi Sportino.

Bez slobodne igre i s malim brojem časova tjelesnog odgoja te uz sve manje kretanje najmlađih, struka upozorava da će problem s kičmom i stopalima biti sve pristutniji, a upravo sportske aktivnosti čine najvažnije komponente fizičkog razvoja mlade osobe.

federalna.ba