Home » Sistematizacija u RMU Zenica: 154 radnika višak, sindikati saglasni
Zenica

Sistematizacija u RMU Zenica: 154 radnika višak, sindikati saglasni

Stotinu pedeset četiri radnika RMU Zenica bit će proglašena tehnološkim viškom. Odlučeno je to novim Pravilnikom o organizaciji, kao i izmjeni Pravilnika o sistematizaciji. Novu sistematizaciju u zeničkom rudniku potvrdio je Nadzorni odbor vladajućeg društva Elekroprivreda BiH, a sa ovim rješenjem saglasan je i Sindikat radnika zeničkog rudnika, kao i Sindikat radnika rudnika FBiH. Ipak, upozoravaju da je ovo korak ka zatvaranju većine rudnika uglja u FBiH u narednih 15 godina kao dijela procesa dekarbonizacije.

Rad su prekinuli. Čekaju na isplatu već dvije zaostale plate, Sindikat radnika rudnika Zenica provođenje nove sistematizacije odavno očekuje. Smatraju to nužnim korakom za samoodrživost poslovanja zeničkog rudnika.

“Mi smo možda mogli i tražiti plata da se isplati, ali ne – mi smo željeli da kao Sindikat stojimo iza tih ljudi, tih 154, da oni odu sa uvezanim radnim stažom i sa adekvatnim otpremninama. Bolje 150 radnika zbrinuti adekvatno nego nas 796 da smo svi pali i da nas nema nigdje”, objašnjava Elvedin Avdić, predsjednik Samostalnog sindikata RMU Zenica.

No, ovo je samo prvi korak. Novim pravilnikom o organizaciji te izmjeni pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta RMU Zenica u narednih godinu dana predviđene su još dvije faze koje će rudnik dovesti do optimalnog broja radnika.

“U drugoj će biti možda 50-60 proglašeno viškom i u trećoj fazi, kada se Stara jama zatvori u potpunosti, onda će se svesti samo na Raspotočje – oko 520 ljudi”, dodaje Avdić.

Direktor ZD RMU Zenica Mensur Hukić ističe kako i po novoj sistematizaciji, od 641 radnika, imaju upražnjenih 19 radnih mjesta na mjestu NK radnik u jami: “Sva ova priča je mahom oko radnika koji su vani i koji su zbog zatvaranja tog pogona sada ostali neraspoređeni po sistematizaciji”.

Ovakav radikalan korak bio je neminovan, ali i jedini mogući za trenutno stanje u RMU Zenica u kojem se kopanja obavljaju jedino još u pogonu Raspotočje, smatraju i iz Saveza sindikata radnika rudnika FBiH. Upozoravaju da ista sudbina slijedi i u ostalim rudnicima Federacije.

“Zbog tog opredjeljenja i samog procesa dekarbonizacije te opredjeljenja Vlade FBiH da se u narednih 15 godina završi zatvaranje većine rudnika uglja u FBiH, bit ćemo u situaciji da u svim rudnicima radimo pravilnike o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta po kojima će se optimizirati brojna stanja radnika u rudnicima”, navodi Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH.

Procjenjuje se da će efekti nove sistematizacije biti primjetni u naredne 3 godine, no sve do uplate zaostale augustovske i septembarske plate, koja se očekuje u narednim danima, zenički rudari neće nastaviti proizvodnju.

federalna.ba