Home » Sastav nove Vlade ZDK-a bit će poznat narednih dana, mandatar je iz SDA
Zenica

Sastav nove Vlade ZDK-a bit će poznat narednih dana, mandatar je iz SDA

Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je na hitnoj sjednici izglasala nepovjerenje Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Nakon 10 mjeseci, vlast u ovom kantonu preuzimaju SDA, SBB, samostalni zastupnici dok će dosadašnji ministri DF-a i NES-a vjerovatno biti članovi i nove Vlade ZDK-a, jer su njihove stranke članice nove parlamentarne većine u tom kantonu.

Na hitnoj sjednici bila je samo jedna tačka dnevnog reda – izglasavanje nepovjerenja Vladi premijerke Amre Mehmedić.

Predsjednik Kluba SDA Alija Ogrić istakao je kako su pokrenuli proceduru smjene jer Vlada ZDK-a nije pridržavala usvojenog Programa rada.

Nova opozicija, u kojoj su sada SDP, Narod i pravda, HDZ BiH te stranka Fuada Kasumovića negiraju navode i obrazloženje nove većine za opoziv. U izlaganju premijerka Mehmedić prezentirala je zastupnicima Izvještaj o radu Vlade za koju tvrdi da je radila dobro i u interesu građana.

NiP-ov zastupnik Harun Čolić ističe kako je ovo klasično skidanje vlade  jer se formirala nova skupštinska većina koja hoće da imenuje svoje ljude te da je njihov stav i dalje da je ova vlada imala svijetlu budućnost.

„Osnovno pitanje je ovdje zašto je došlo do promjene parlamentarne većine. Mislim da razlog treba tražiti u tome zašto su zastupnici napustili stranku Fuada Kasumovića i zašto je DF po uputi centrale morao napustiti koaliciju“, navodi Damir Memić, predsjednik Kluba SDP-a.

Iz DF-a, čiji će ministri, uz NES-ovog ministra, i u budućoj vladi obavljati funkcije – odgovaraju da su nesuglasice i raspad ranije većine te pravila u poslovniku razlog za glasanje o nepovjerenju.

„Ishod toga je ovo danas što gledamo, odnosno da postoji nova parlamentarna većina koja mora izglasati nepovjerenje Vladi kako bi mogla nastaviti raditi u novom sazivu u skladu sa dogovorom parlamentarne većine“, poručuje DF-ov Goran Bulajić.

Uz izglasano nepovjerenje Vladi, 20 zastupnika većine pozvali su premijerku da podnese ostavku – ukoliko to ne učini, već narednih dana trebala bi biti održana i nova sjednica na kojoj će se glasati o smjeni Vlade. Sastav nove Vlade koju će činiti SDA, DF, SBB, NES i samostalni zastupnici, bit će poznat narednih dana, baš kao i ime mandatara koji je iz SDA.

federalna.ba