Home » Rotary Club Zenica osigurao 17 stipendija za studente
Zenica

Rotary Club Zenica osigurao 17 stipendija za studente

Rotary Club Zenica, zajedno sa svojim partnerskim organizacijama iz Beča i Tuzle, osigurao je te danas potpisao ugovore o stipendiranju za 17 studenata iz tog grada i Zeničko-dobojskog kantona.

Zenički klub osigurao je, naime, sedam stipendija, od kojih su tri za studente-štićenike iz Javne ustanove Dom – porodica Zenica, koja skrbi za djecu bez roditeljskog staranja, a u saradnji sa Rotary Clubom Beč i Rotary Clubom Tuzla obezbijedili su još 10 stipendija i za studente iz gradova i općina s područja ZDK-a.

-Ovo je već četvrta godina kako Rotary Club Zenica podržava studente, koji su štićenici JU Dom-porodica Zenica i koji uspijevaju da upišu prvu ili svaku narednu godinu studija. Mi smo dosad imali šest studenata, a ove je godine njih troje uspjelo da upiše narednu godinu pa su se samim tim kvalifikovali da ih Club i ove godine podrži sa stipendijom. Zahvaljujem svojim prijateljima, članovima Rotary Cluba Zenica, kao i našim donatorima koji nisu članovi Cluba, ali su prijatelji i podržavaju naš rad. Zajedno smo uspjeli da obezbjedimo i nešto veće stipendije za naše studente nego što je to bilo u protekloj godini – kazala je predsjednica Rotary Cluba Zenica i direktorica JU Dom-porodica Zenica Draženka Subašić.

Stipendije za štićenike ustanove na čijem je čelu imaju i veći značaj, jer svi studiraju na fakultetima Univerziteta u Sarajevu pa su i njihovi troškovi značajno veći.

-Dom ima određeni budžet, kojim može finansirati samo njihov mjesečni džeparac, ali koji je izuzetno skroman. Tako da im ova stipendija itekako dobro dođe na preguraju mjesec – podvukla je Subašić.

Štićenik te ustanove i student treće godine arhitekture na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu Adis Mašić zahvalio je Rotary Clubu Zenica.

-Meni će kao studentu ovo zaista dosta značiti. Ovo je nastavak stipendije od Rotary cluba Zenica, koju sam dobijao i proteklih godina – kazao je Mašić.

Studentica druge godine Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta u Zenici Amina Šišić prvi je put stipendistica ove organizacije te također ističe kako će i za nju stipendija puno značiti.

-Studiranje svakodnevno zahtijeva neke troškove i izdatke, a stipendija će mi omogućiti da sama sebi mogu priuštiti neke stvari te da ne moramo niotkoga tražiti novac – kazala je Šišić.

Štićenicima JU Dom-porodica stipendija se isplaćuje u 10 mjesečnih rata po 200 KM. Četvero studenata iz općina i gradova ZDK-a od zeničkog će kluba dobijati stipendiju u iznosu od po 160 KM na mjesečnom nivou, dok je bečki i tuzlanski klub osigurao po 800 eura na godišnjem nivou za preostalih 10 studenata iz tog kantona.

federalna.ba/Fena