Home » Prijem za istaknute vakife, dodijeljeno priznanje “Vakif godine”
Zenica

Prijem za istaknute vakife, dodijeljeno priznanje “Vakif godine”

Jučer je u Muftijstvu zeničkom održan svečani prijem za istaknute vakife sa područja muftijstva na kojem je dodijeljeno i priznanje “Vakif godine” koje se tradicionalno daruje najistaknutijem vakifu iz Muftijstva u toku prošle godine.

Ovo priznanje ove godine je pripalo Sulejmanu i Azri Hrvić iz Tešnja koji su kupili zemljište za svoj džemat u Vukovu u općini Tešanj.

Pored bračnog para Hrvić istaknuti vakifi u 2023. godini su bili  Ešef Mujadžić (MIZ Zenica), Ismet Bošnjaković (MIZ Zavidovći), Nadžija Skenderović (MIZ Žepče), Fehim Spahić (MIZ Maglaj), Fadila Suljkić-Kavazović (MIZ Doboj) i Ibro Kopić (MIZ Teslić).

Muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević je podsjetio na 13. februar 1940. godine, kada je uvakufljena Hadži Mazića kuća, te Hajdar Bajrambašić uvakufio najveću kuću u Zenici za potrebe Islamske zajednice.

“Tim povodom je Muftijstvo zeničko odredilo nagradu Vakif godine, u sjećanje na ovaj događaj, ali i iz potrebe da se zahvalimo ljudima koji su uz Islamsku zajednicu i muslimane, te koji čine hajrate široj društvenoj zajednici. Stoga, ova nagrada koju Muftijstvo dodjeljuje na prijedloge medžlisa na našem terenu ima dvostruku ambiciju; afirmirati one koji čine dobro, te pohvaliti one koji su uz nas” istakao je muftija Dizdarević.

Muftija je ovom prilikom istakao da je ova nagrada doprinos afirmaciji ideje hizmeta Islamskoj zajednici i društvu općenito i da je vakuf taj koji je izgradio islamske zajednice i društvo kroz historiju.

Suljo Hrvić je sa velikim oduševljem govorio o zajednici i onome što je za njega i njegovu porodicu ovo priznanje

“Hvala Uzvišenom Allahu na blagodatima koje je pružio meni i mojoj porodici da imamo priliku činiti ovako dobra djela. Ovom prilikom bih poručio svim muslimanima da daju, jer Allah vraća i nagrađuje” rekao je Hrvić.

Njegova supruga Azra je istakla kako je važan segment ljudskog ponašanja na svijetu, ma koliko imućan bio, svijest o važnosti dobročinstva prema drugima.

“Treba moliti Allaha, dž.š., da nas uputi da pomoću blagodati koje nam je podario, pomažemo i ispravno postupamo. Bože zdravlja, nadamo se da ćemo u narendom periodu i više i bolje djelovati i dijeliti” rekla je Azra Hrvić.

Prijemu je prisustvovao i direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović koji je ovom prilikom podsjetio na značaj vakufa za nastanak i urbanizaciju bosanskohercegovačkih gradova.

“Mi u Islamskoj zajednici nastojimo promovisati vakuf kao ljudsku potrebu da sebe ugrade i daju za potrebe brojnih korisnika koji će živjeti nakon njih, te da ostanu u trajnom sjećanju ljudi, a sebi obezbijede džennet na budućem svijetu” rekao je Zajimović.

Podsjetio je kako su vakuf i vakifi nešto čime se Islamska zajednica i Bosna i Hercegovina mogu i trebaju ponositi.

“Zahvaljujući vakufima i ljudskoj potrebi da se čini dobro i dobrovoljno izdvaja svoj imetak nastala je kompletna islamska civilizacija, a to je ono čime se i mi u Bosni i Hercegovini ponosimo i što rado ističemo kada pronosimo ljepotu naše zemlje širom svijeta, a posebno islamskog” kazao je hafiz Zajimović.