Home » Potpisan kolektivni ugovor u ArcelorMittalu Zenica
Zenica

Potpisan kolektivni ugovor u ArcelorMittalu Zenica

Nakon okončanja štrajka i postignutog dogovora između Sindikata i kompanije ArcelorMittal u Zenici, dva najznačajnija pogona za proizvodnju čelika ponovno počinju sa radom. Aglomeracija je službeno puštena u pogon, dok se ovih dana očekuje i pokretanje visoke peći.Danas oko 15 sati zvanično je i potpisan novi kolektivni ugovor koji će važiti do kraja godine.

Samostalni sindikat i menadžment kompanije ArcelorMittal Zenica potpisali su novi kolektivni ugovor, za koji su uz angažman Vlade Federacije Bosne i Hercegovine te Saveza samostalnih sindikata BiH i Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona, našli kompromis i usaglasili sve uslove.

KENAN MUJKANOVIĆ, predsjednik Sindikata metalaca ZDK

“Kompanija ArcelorMittal i Sindikat ArcelorMittala su ovim dogovorom na neki način trasirali put i ostalim kompanijama iz metalskog sektora da najozbiljnije rade na poboljšanju materijalnog položaja radnika imajući u vidu činjenicu da bilježimo egzodus radne snage iz BiH u zadnje vrijeme, znači jedini način da se ti radnici zadrže u BiH je da se prije svega njihova materijalna prava iz radnog odnosa dovedu na onaj nivo kako to radnici zaslužuju”.

RAŠID FETIĆ, predsjednik Sindikata “ArcelorMittala” Zenica

“Realno ja nije da sam zadovoljan, ja sam prezadovoljan kao i većina je li radnika. Sad uz januarsku platu dobit ćemo po 2.520 KM bonus svi radnici, dobijamo topli obrok sa 5 na 7,5KM, retroaktivno od 1.6. isto tako bit će 100KM za bajramluk i regres ove godine uz aprilsku platu u maju”. 

Pored potpisivanja kolektivnog ugovora, dva najznačajnija pogona za proizvodnju čelika ponovno počinju sa radom. Aglomeracija je zvanično puštena u pogon, dok se ovih dana očekuje i pokretanje visoke peći.

RAŠID FETIĆ, predsjednik Sindikata “ArcelorMittala” Zenica

“Očekujemo ovih narednih par dana je ovaj visoka peć da se pokrene jer ja zaista ističem da se to nije jel šalter samo da upalite struju i ide sve, nama je prvobitno i bitno i najbitnije je li da ne dođe do nekih većih problema i kojekakvih je li povreda. Na prvom mjestu bitno je zdravlje radnika i u narednim danima je li mi očekujemo proizvodnju”.

Ponovnim pokretanjem proizvodnje u zeničkom ArcelorMittalu, stiču se uslovi za obnovu iskopa željezne rude u prijedorskim rudnicima ove kompanije, kao i veći angažman Željeznica Republike Srpske te Željeznica Federacije BiH, koje ostvaruju značajne prihode od usluga koje pružaju za zenički i prijedorski ArcelorMittal.