Home » Potpisan Kolektivni ugovor o povećanju plata rudarima u FBiH za 11 posto
BIH

Potpisan Kolektivni ugovor o povećanju plata rudarima u FBiH za 11 posto

U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu u utorak je potpisan Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u tom bosanskohercegovačkom entitetu, prema kojem će radnicima u rudnicima najniža neto satnica biti povećana za 11 posto.

Kolektivni ugovor potpisali su federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, te predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić i Samostalnog sindikata rudara u FBiH Zijad Lačić.

Kolektivnim ugovorom, na koji je Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici dala saglasnost, između ostalog, utvrđeno je da najniža neto satnica radnicima u rudnicima ne može biti manja od tri konvertibilne marke (KM), umjesto dosadašnjih 2,70 KM, što predstavlja povećanje od 11 posto.

Džindić je nakon potpisivanja ugovora rekao da je status rudara u tom entitetu, njihova primanja te inflacija veća od 17 posto vodilo do kompromisa i finalnog dokumenta koji je danas potpisan.

“Svjestan sam da vođe, direktori, prokuristi svih rudnika u FBiH moraju dobro analizirati svoje stanje i do 2023. potpisati nove ugovore za isporuku uglja prema Elektroprivredi BiH ili drugim korisnicima kako bi ovih 11 posto povećanja, koje utiče na njihovo poslovanje mogli ‘ispeglati’ i dovesti u neko ravnotežno stanje”, istakao je Džindić.

Dodao je da se situacija u vezi s energentima ne smiruje i da i dalje imaju velika odstupanja u cijeni električne energije na tržištu.

“To je dodatan izazov, a možda i dodatan razlog zašto smo ograničili ovaj ugovor do 1. maja. Period koji je ispred nas treba pametno iskoristiti. Dodatno analizirati stvari i vidjeti kako će se kretati situacija s energentima na tržištu. Onda, eventualno, sklopiti novi ugovor na duži period. Nije grijeh i ako se ponovo sklopi na kraći period, jer je upravo situacija na tržištu takva da su oscilacije na dnevnoj bazi”, rekao je Džindić, izrazivši nadu da će Kolektivni ugovor poboljšati stanje u rudnicima, ali i radnika u rudnicima u FBiH.

Husić je rekao da su Kolektivnim ugovorom ispunjena očekivanja koja su imali pred početak pregovaračkog procesa i da je precizno i jasno utvrđena struktura platnih razreda što je ogroman dobitak kada je u pitanju sam sadržaj Kolektivnog ugovora.

“Željeli smo prije svega da sačuvamo u sadržaju Kolektivnog ugovora utvrđeno linearno povećanje osnovne plate u visini od 230 KM, a koje je utvrđeno u maju 2022. To je ostalo kao sastavni dio ovih izmjena i dopuna. Druga stvar, više od 15 godina u kolektivnom ugovoru nismo imali određenu strukturu platnih razreda u omjeru od jedan do četiri kada su u pitanju koeficijenti složenosti poslova za sva radna mjesta u rudnicima uglja u FBiH. Ta očekivanja radnika su ispunjena kroz ovaj Kolektivni ugovor”, naglasio je Husić.

Kako je kazao, povećanje plata iz maja za 230 KM dovelo je do povećanja visine prosječne plate u rudnicima na oko 1.400 KM.

“Ta prosječna plata se povećava za 11 posto. Moram reći da smo kroz ovaj Kolektivni ugovor, od 1. januara 2023. jako blizu tome da najniža plata za radno mjesto čistačice bude blizu 1.000 KM”, rekao je Husić.

Lačić je izjavio da je zadovoljan postignutim sporazumom o Kolektivnom ugovoru te je istakao da su se složili da bi se ugovor trebao odnositi i na oko 30 radnika rudnika koji su oboljeli od teških bolesti i nalaze se na bolovanju.

U skladu sa odlukom Vlade FBiH o davanju saglasnosti, Kolektivni ugovor biće u primjeni od 1. januara do 30. aprila 2023. godine.

Tekst ovog ugovora usaglasio je pregovarački tim koji je, po zaduženju Federalne vlade, imenovala JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, a koja je prethodno provela i konsultacije sa ovlaštenim predstavnicima reprezentativnih sindikata rudnika iz sastava Koncerna EPBiH.