Home » Polaganje svečane zakletve za 107 novih policajaca
Zenica

Polaganje svečane zakletve za 107 novih policajaca

U prisustvu roditelja, prijatelja te predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazima Huskića i ministara u Vladi ZDK, 107 kadeta 40. generacije Policijske akademije Federacije Bosne i Hercegovine iz tog kantona položilo je svečanu zakletvu te sklopilo ugovor o radu s Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK.

Policijski komesar ZDK-a Rusmir Šišić, zajedno s resornim ministrom Dariom Pekićem, kadetima je u Centru za edukaciju policijskih službenika i smještaj Specijalne jedinice i centralne arhive MUP-a ZDK, čestitao na položenoj zakletvi te uručio i policijske značke.

Komesar je u prigodnom obraćanju podsjetio kadete kako će neki od njih u toku obavljanja složenih policijskih poslova, a u namjeri da zaštiti život naših građana, ugoroziti i vlastiti život.

– Samo časni, profesionalni i ozbiljni radnik, u pristupu radnim zadacima, može odgovoriti posebnim zadacima. Neprikosnoveno povjerenje koje uživaju službenici policije nameće standarde ličnog i profesionalnog ponašanja, u namjeri koja prevazilazi onu koja se zahtijeva od drugih članova društva.

Svi službenici policije treba da žive i rade, povinujući se ovim, višim standardima. Prihvatanjem obilježja i oznaka policije, od strane policijskih službenika, ujedno predstavlja njihov pristanak da će u svaki od njih ponašati se u skladu sa odredbama Etičkog kodeksa, koji će te i vi danas potpisati te svojim potpisom obavezati na dosljednju primjenu, poštivanje istih – podvukao je komesar Šišić.

Kadetima je poručio da uvijek postupaju u “skladu sa zakonom, uz maksimalno poštivanje ljudskih prava i ljudskog dostojanstva”.