Home » Pogledajte kako izgleda zatvor u kojem će Radovan Karadžić provesti ostatak života
Crna hronika

Pogledajte kako izgleda zatvor u kojem će Radovan Karadžić provesti ostatak života

Prije nekoliko dana ratni zločinac Radovan Karadžić je smješten u viktorijanski ostrvski zatvor u Velikoj Britaniji, gdje će provesti ostatak života, a na YouTubeu postoji snimak unutrašnjosti i spoljašnosti Karadžićevog “novog doma”.

Jedanaestominutni videosnimak je objavljen s naloga “Abandoned Isle od Wight” 1. oktobra 2019. godine, koji inače snima zatvore, napuštene kuće i druga zanimljiva mjesta na ovom ostrvu.

Zatvorski kompleks je snimljen iz zraka te spolja i iz unutrašnjosti objekta. Osim visoke ograde i bodljikave žice na vrhu, zatvor je okružen kamerama, kao i vanjskim čuvarima. Unutar zidina se nalaze zatvorske ćelije, kapela, bolnica, sportski centar, dvorište i slični objekti.

U ovaj zatvor Karadžić je prebačen nedavno iz drugog zatvora u Velikoj Britaniji, zbog straha od moguće osvete muslimana s obzirom na to da je osuđen zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i genocida u Srebrenici. Procentualno je manje muslimana u ovom zatvoru, a osim toga, riječ je uglavnom o starijim, dementnim osobama te silovateljima i pedofilima.

Mediji su ranije objavili da će “zvijer iz Bosne” biti smještena u ćelije u kojima nema ni toaleta, a ovaj ratni zločinac se požalio porodici da su prostorije pune kancerogenog azbesta te da su mu uskraćena vjerska prava. Naveo je i da mu teško pada to što nema računar jer ne može “kulturno da se uzdiže”, a što je imao u “Haškom Hiltonu”.

Zatvor na ostrvu Wight u kojem je smješten Karadžić radi od 1863. godine i nekada je važio za jedan od najstrožijih u zemlji. Ovdje su kaznu zatvora služili mnogi izuzetno opasni kriminalci kao što su blizanci Kray poznati po ubistvima, “jorkširski trbosjek” Peter Sutcliffe, Ian Brady, poznat također po ubistvima i silovanjima, Charlie Kraj, najstariji od tri brata koji su robijali zbog šverca kokaina, kao i mnogi drugi.