Home » Pogledajte jednosatni film “Krvavi ponedjeljak – 19. april 1993. Masakr civila u Zenici”
Zenica

Pogledajte jednosatni film “Krvavi ponedjeljak – 19. april 1993. Masakr civila u Zenici”

Masakr civila u Zenici se dogodio 19. aprila 1993. oko podneva, kada je od granata ispaljenih na centar Zenice sa položaja HVO-a, pozicioniranim u Malom Mošinju kod Viteza, 16 kilometara zapadno od Zenice poginulo i ranjeno više civila u trenutku velike gužve.

U to doba dana odvijala se velika trgovačka aktivnost u samom centru grada, a u geografskoj zoni koja je bila granatirana nalazilo se oko dvije do tri hiljade ljudi. Tačan broj granata ispaljenih na centar Zenice ostao je neutvrđen, iako se spominje brojka od devet granata ispaljenih iz haubice 155 mm. Za ovo je pred haškim sudom bio optužen general HVO-a Tihomir Blaškić.

Postoje dvije različite tvrdnje o izvoru paljbe: optužba u procesu Blaškiću je tvrdila da su to bili položaji HVO-a u Malom Mošinju kod Viteza, dok je odbrana zastupala tezu da su granatiranje izvršile srpske snage na Vlašiću.

Sudsko vijeće oslobodilo je generala Blaškića optužbi po tačkama optužnice kojima se tereti za ovo granatiranje. Za 16 poginulih i 50 ranjenih civila Bošnjaka, Hrvata i Srba niko nije odgovoran!

IN MEMORIAM svim žrtvama