Home » Počeli pripremni radovi na sanaciji dionice regionalne ceste kroz zeničko naselje Babina rijeka
Zenica

Počeli pripremni radovi na sanaciji dionice regionalne ceste kroz zeničko naselje Babina rijeka

Radnici građevinske firme “Komgrad-ze” danas su započeli sa pripremnim radovima na sanaciji dionice regionalne ceste R457 Zenica-Arnauti-Donji Kakanj od raskrsnice kod Doma penzionera do mosta preko Babine rijeke, odnosno ul. Prve zeničke brigade i dionice od raskrsnice R457-ulica Crkvice do skretanja za Smetove, odnosno ulice “Ivana Gundulića” u Zenici.

Vrijednost ugovora je 1.234.800,83 KM, a rok za izvođenje radova 90 dana. Nadzor vrši firma “Invest Projekt” Zenica.

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Danijel Pašić naglasio je da se radi o izuzetno značajnom projektu za građane ovog gradskog naselja u Zenici te da je ovo jedna od najvažnijih investicija resornog ministarstva u 2023. godini.

– Raduje me činjenica da su građani prepoznali nepristrasan rad Vlade ZDK-a i ministarstva na čijem sam čelu s obzirom da smo od početka mog mandata pokazali da smo spremni ravnomjerno ulagati u svaku općinu i grad u našem kantonu. U naselju Babina rijeka, kroz koju prolazi regionalna cesta R457 Zenica-Arnauti, trenutno živi oko 10.000 građana. Ovu smo dionicu regionalne ceste odredili kao jedan od prioriteta jer je od velike važnosti za građane Zenice te svakako i sve građane našeg kantona koji dolaze u Kantonalnu bolnicu Zenica. Dionica je u prilično lošem stanju zbog velike opterećenosti ovog putnog pravca teretnim saobraćajem – rekao je ministar Pašić.

Projektom je predviđena sanacija kolovozne konstrukcije, sistema odvodnje, izrada nove vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije te izgradnja biciklističko-pješačkih staza.