Home » Osamdeseta godišnjica prelaska Tita i Vrhovnog štaba preko rijeke Bosne i boravka u Šerićima
Zenica

Osamdeseta godišnjica prelaska Tita i Vrhovnog štaba preko rijeke Bosne i boravka u Šerićima

SUABNOR ZDK-a i Muzej Grada Zenice organizovali su program povodom obilježavanja 80. godišnjice prelaska Tita i Vrhovnog štaba preko rijeke Bosne te boravka u Šerićima.

1943. godina bila je prijelomna u historiji Narodno-oslobodilačkog rata. Nakon Bitke na Sutjesci i potom boravka Tita s Vrhovnim štabom na području Kladnja, na jednom neformalnom sastanku donesena je odluka da se ide ka formiranju BiH kao ravnopravne republike u sastavu buduće države.

“I onda se krenulo u tom smjeru i sada treba uzeti jedan veliki grad gdje ćemo mi održati budući parlamanet buduće države i onda je izbor Jajce da to bude, a trebalo je doći do Jajca. Izbor je pao da to bude baš ovuda. Ljeto u Bosni, kraj jula, početak augusta, rijeke u Bosni plitke, male, sve osim Drine mogu se pregaziti”, objašnjava Hikmet Krkalić, profesor historije.

I tako je Tito na svom putu prema Šerićima pregazio rijeku Bosnu na jednom gazu kod Koprivne.

“Na jednoj strani imamo pisane dokumente, a na drugoj strani imamo ljude koji prepričavaju gdje je Tito prešao, Vrhovni štab s drugom Titom na čelu, kud su došli do Šerića, kad su došli u Šeriće, koliko su boravili, s kim su razgovarali i kad su napustili Šeriće”, navodi Taib Šikalo, profesor odbrane i zaštite.

Ovaj događaj godinama kasnije obilježavali su mještani nemilskog kraja, a stanovnici Šerića su s ponosom čuvali sjećanje na Tita kao vojskovođu za kojim su išli partizanski odredi, ali i svi ljudi koji su vjerovali u pobjedu nad fašizmom.

federalna.ba