Home » Odmaralište Bistričak – Blago prirode prepušteno samo sebi
Zenica

Odmaralište Bistričak – Blago prirode prepušteno samo sebi

Odmaralište Bistričak decenijama je bilo omiljeno okupljalište Zeničana, ali i drugih širom BiH. Propadanjem zeničke Željezare, u čijem je vlasništvu kompleks u kojem su pansion Bistričak, vila Garsonjera, restoran Ograjina i brvnara sa sportskim terenom, kao i posljedicama poplava iz 2014, ovo mjesto je ostalo prepušteno samo sebi.

Tamo gdje se moglo pobjeći od užurbanosti gradskog života i spojiti se sa prirodom, priča je koju donose mnogi posjetioci Bistričaka. Muris Kobilica sada se prisjeća svojih izleta sa radnim kolegama.

MURIS KOBILICA

Živim u Zenici, došao s prijateljem ovdje na Bistričak, da malo posjedimo.  Evo ovaj objekat ovamo što je Željezarin, tu smo dolazili na izlete prije, bilo bočanje imali smo restoran, sve je bilo u funkciji, a sad propalo.

Bistričak ima veliki potencijal da postane atraktivno izletište koje će donijeti korist lokalnoj zajednici, ali i svim posjetiocima iz BiH. Kako nam ističe dugogodišnji radnik Željezare Zenica Ramo Dedić, sada je iskorišteno oko 30% njegovog potencijala.

RAMO DEDIĆ, radnik Želјezare “Zenica” u stečaju

Popunjenost, kad bi sad kvalitet neki gledali, nije kao prije, ali dolazi narod opet. Jer vidite sami nalaze se ovdje I ova drveća kvalitetna I jelike I trava, cvijeće, gljive. Ovo je za jako dobar, zdrav odmor I duševno I mislim da bi ovo trebalo da oživi.

S obizrom na to da je Željezara Zenica u stečaju, ono što predstavlja najveći problem jeste nemogućnost ulaganja, te neriješena imovinsko- pravna pitanja zemljišta. Cilj jeste omogućavanje pretpostavki za raspolaganje nekretninom daljom prodajom.

JASMIN HADŽIRAŠIDOVIĆ, stečajni upravnik Željezare “Zenica”

Ja se nadam, s obzirom da smo intenzivirali napore u tom smislu da ćemo što prije reuglisati imovinsko-pravne odnose, a je li što bi dovelo do oglašavanja, unovčenja imovine I namirenja povjerilaca.

Bistrčak je bilo mjesto za odmor radnika, učenika, studenta, ali i porodica koje su dane vikenda provodili u prirodi. Ovo mjesto svima nosi brojne uspomene.

IBRAHIM EMIĆ, hroničar

Najviše su koristili radnici za rekreaciju, znači to je pored odmarališta bio i rekreacioni hotel. Međutim gdje se sad nalazimo tu je svaki dan od ponedjeljka do petka, saobraćao autobus u 16:00. / 04:31 Omladina, koja je najviše provodila tu vrijeme na svojim izletima. Tu su se odvijale sportske igre,tzv. partizanski višeboj.

Posjetiocima kojih je dnevno znalo biti i više od 2.000 na raspolaganju su bili brojni sadržaji, međutim, sva dječija graja i radost, kao i cijeli Bistričak utihnulii su prije nekoliko godina kada je krenuo krah zeničke Željezare. Mnogi radnici, ali i posjetioci nadaju se da će ovo odmalište uskoro ponovo oživjeti.

IZVOR: BHRT/Lamija Bajramović (E.D.)