Home » Odata počast poginulim pripadnicima MUP-a ZDK
Zenica

Odata počast poginulim pripadnicima MUP-a ZDK

U sklopu obilježavanja Dana policije Zeničko-dobojskog kantona, 15. maja, prema utvrđenom programu danas su u sjedištu Ministarstva predstavnici MUP-a ZDK i Uprave policije zajedno sa porodicama položili cvijeće na spomen-obilježje podignuto u čast pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona koji su poginuli tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Prije samog polaganja, u Ministarstvu je organizovano kratko druženje ministra Emira Vrače i komesara Admira Gazića sa porodicama poginulih policajaca koji su svoje živote dali u odbrani domovine.

Ministar Vračo je istakao da su vrata Ministarstva uvijek otvorena za porodice šehida i da će dati sve od sebe da pomognu koliko god su u mogućnosti onima koji su ostali bez svojih najmilijih, a koji su bili pripadnici MUP-a ZDK.

“Ovo je prilika da se sjetimo naših najhrabrijih sinova koji su dali svoje života u odbrani naše domovine. Na ovoj ploči nalaze se imena 115 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije koji su nas svojom krvlju obavezali da štitimo i branimo našu državu Bosnu i Hercegovinu. Moramo da gajimo sjećanje i prenosimo uspomene na mlađe generacije da se sa ponosom sjećaju ovih ljudi koji su svoje živote dali kako bi mi danas uživali slobodu” poručio je ministar unutrašnjih poslova ZDK, Emir Vračo.

Policijski komesar Admir Gazić je istakao da je ponosan što su pripadnici policije učestovali u odbrani naše domovine i da se s ponosom trebaju sjećati svih njihovih kolega i prijatelja koji su žrtvovali svoje živote za domovinu.

“Ovo je počast našim najhrabrijim sinovima koji su za sve ono što mi danas imamo dali ono najvrjednije, dali svoj život, za to im trebamo biti vječno zahvalni. Doprinos pripadnika MUP-a ZDK tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata je nemjerljiv. Oni su učestvovali u izgradnji temelja države nam Bosne i Hercegovine. Ono što su dali naši najhrabriji sinovi, nećemo nikada zaboraviti i naša je obaveza da nastavimo da čuvamo i gradimo jedinu nam Bosnu i Hercegovinu” istakao je komesar Gazić.

Samom polaganju prisustvovale su delegacije nekoliko udruženja, a nakon manifestacije za porodice poginulih pripadnika MUP-a ZDK organizovan je ručak.