Home » Od Zenice ka sjeveru Bosne i Hercegovine gradi se 50 kilometara autoceste
BIH

Od Zenice ka sjeveru Bosne i Hercegovine gradi se 50 kilometara autoceste

Radovi na izgradnji autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu uveliko se izvode na više lokacija, a ipak najveće gradilište je još uvijek u Zeničko-dobojskom kantonu gdje se gradi 50 kilometara ceste vrijednosti 1,4 milijarde KM.

Građani Bosne i Hercegovine koji su putovali proteklih mjesec dana od juga ka sjeveru mogli su primijetiti promjenu trase odvijanja saobraćaja kroz mjesto Nemila udaljeno 20-ak kilometara od Zenice.

Radi se o obilaznici koja će u budućnosti biti korištena s obzirom na to da će trasom donedavnog magistralnog puta M-17 prolaziti trasa Koridora 5C koja spada u 50 kilometara autoceste koji se grade ka sjeveru naše domovine vrijednosti 1,4 milijarde KM.

Na sjevernom dijelu Koridora 5C, od petlje Zenica sjever do južnog dijela Žepča u dužini od 20 kilometara u toku su radovi na više lokacija, a dalje ka Doboju, radovi se izvode od entitetske linije prema Tešnju, te od Tešnja do južnog dijela Maglaja ukupnoj dužini blizu 30 kilometara što je ukupno 50 kilometara autoceste.

Ekipa portala Klix.ba obišla je dionice koje se grade na području Zenice od naplatnih kućica Zenica sjever na što se nadovezuje tunel Zenica gdje su završeni svi infrastrukturni radovi te će pred njegovo otvorenje biti urađene i pristupni dio ceste i instalacija opreme koja se prolongira kako bi se sačuvao njen garantni rok.

U nastavku iz tunela Zenica nadovezuje se poddionica Ponirak – Vranduk gdje su trenutno obustavljeni radovi. Radi o privremenoj suspenziji radova Odlukom Uprave JP Autoceste FBiH od 20. jula 2023. godine zbog ukazane potrebe za usklađivanjem projektne dokumentacije i dodatnom analizom troškova izgradnje dionice autoceste Vranduk – Ponirak, posebno u dijelu koji se odnosi na odstupanja od ugovorenih radova.

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona formiralo je predmet zbog neregularnosti radova na dionici Koridora 5C Ponirak – Vranduk.

Nešto intenzivniji radovi, ali i vidljiviji za građane BiH izvode se na podionici Nemila – Vranduk dužine 5,67 kilometara. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 64.956.530 eura s PDV-om, a sredstava su osigurana putem Kuvajtskog fonda za Arapski ekonomski razvoj (KFAED).

Izvođač radova je HGG Insaat Anonim Sirketi iz Turske, a u razgovoru za Klix.ba su kazali da im je ovo prvi put da su u BiH te da su ranije radili dosta projekata širom svijeta.

“Nemamo poteškoća u implementaciji projekta osim vremenskih (ne)prilika. Pretpostavili smo da nas vrijeme neće služiti i sve se odvija u okviru planirane dinamike. Osim s investitorom imamo saradnju i s lokalnom zajednicom te smo potpisali i sporazum o prijateljskom okruženju i uradili stvari koji nisu bile ni planirane projektom, ali smo željeli podržati lokalnu zajednicu”, kazao je Mehmet Ufuk Aksakal iz HGG-a te dodao da za radnu snagu uzimaju i mještane koje zapošljavaju na određenim sporednim poslovima.

Na dionici Nemila – Poprikuše (od juga ka sjever) dužine 5,5 kilometara značajni objekti su tunel Golubinja, mostovi Golubinja i Bosna te vijadukti Golubinja 2 i Kovanići.

Tunel Golubinja je dužine 3.600 metara i trenutno je najduži cestovni tunel koji se gradi u BiH. Do sada je iskopano 73 posto tunela i urađeno 42 posto sekundarne obloge.

Vrijednost ugovora ove dionice je 208.059.247 KM, a izgradnja se finansira sredstvima EBRD-a, EIB-a i bespovratnim sredstvima EU.

Gradi se i kod Tešnja. Izgradnja dionice Medakovo – Ozimice ukupne je dužine 21,3 kilometra i gradi se na području općina: Žepče, Maglaj i Tešanj.

U toku su radovi na glavnoj trasi i petlji Ozimice (skidanje površinskog sloja, iskop, ispitivanje i priprema podtla, postavljanje geotekstila, nasipa) te radovi na odmorištu Tugovići, pristupnim putevima, raskopi, propusti, hidrotehnički objekti.

Na dionici Medakovo – Ozimice gradit će se pored otvorene trase, jedna petlja, dva dvostrana odmorišta, osam mostova i vijadukti, dva nadvožnjaka, petnaest podvožnjaka i jedan tunel dužine 2.200 metara.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 361.753.355 eura bez PDV-a, a izgradnja se finansira sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB) te bespovratnim sredstvima Evropske unije.

Posljednja dionica na području Federacije BiH, a koja se vezuje na trasu Koridora 5C u Republici Srpskoj je dionica Putnikovo Brdo – Medakovo.

Dionica Putnikovo Brdo – Medakovo ukupne je dužine 8,5 kilometara i od ključnog je značaja za općine Tešanj, Usora i Doboj Jug te dalji razvoj ovog područja i poboljšanje kvaliteta života stanovnika.

Završen je iskop lijeve tunelske cijevi tunela Hrastik dužine 100 metara, a u toku su radovi na širokom iskopu lijeve strane trase, kao i nasipu krakova petlje Usora.

U toku je i izmještanje magistralnog puta M4, regulacija korita rijeke Usore te radovi na konstrukciji mostova Usora 1 i Usora 2 (bušenje šipova, betoniranje, stub,..).

Na dionici Putnkovo Brdo – Medakovo će se graditi šest mostova, jedan “cut&cover” tunel, pet potputnjaka, jedan natputnjak, sedam hidrotehničkih objekata, dvije petlje, čeono i bočno naplatno mjesto te jedan centar za održavanje i kontrolu prometa na autocesti.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 167,062,555 eura s PDV-om, a izgradnja ove dionice finansira se sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) te bespovratnim sredstvima Evropske unije dok je izvođač radova Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo.

Kako nam je rečeno iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine, u nekoliko narednih mjeseci radovi bi trebali početi i na posljednjoj dionici od Maglaja do Žepča dužine 12 kilometara čime će u izgradnji biti kompletna sjeverna saobraćajnice koja će po svojoj izgradnji predstavljati žilu kucavicu ove zemlje.

“Planiramo do kraja 2026. godine da u potpunosti imamo izgrađen sjeverni dio od Sarajeva do Save”, poručili su iz Autocesta FBiH.

Autor: E.Mehić