Home » Od ukupno 513 obećanja načelnika i gradonačelnika, ispunjena su 23
BIH

Od ukupno 513 obećanja načelnika i gradonačelnika, ispunjena su 23

Niži nivoi vlasti u BiH su pokazali da su mnogo konkretniji u realizaciji obećanog. Od ukupno 513 obećanja načelnika i gradonačelnika, ispunjena su 23. Najviše predizbornih obećanja uoči lokalnih izbora 2020. godine dao je načelnik Ilidže Nermin Muzur – ukupno 87. Najmanje, tek njih desetak, dao je banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković.

Općine za koje su iznesene finalne analize su Bihać i Tuzla, budući da će gradonačelnici obavljati mandate u višim nivoima vlasti. Za dvije godine mandata Šuhreta Fazlića, od datih 17 obećanja nijedno nije ispunio. Jasmin Imamović, od datih 66 obećanja, u potpunosti je ispunio pet, podaci su Istinomjera.

“Ono što treba reći da je da se nastavlja trend većeg ispunjavanja predizbornih obećanja na lokalnom nivou – daleko veći procenti su na ovom nivou vlasti ako poredimo sa višim nivoima vlasti”, kazao je Dalio Sijah, glavni urednik Istinomjera.

U analizi 15 općina, neumski načelnik Dragan Jurković je ispunio sedam obećanja u prvoj godini mandata, od ukupnih 63. Nešto manje obećanja ima Općina Stari Grad, sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem – ukupno 13. Banja Luka se nalazi na najlošijoj poziciji o pitanju ispunjenja obećanja.

“Ispunjeno je jedno obećanje, četiri obećanja njihovo ispunjavanje je u progresu, započeto je ispunjavanje tri obećanja, dok još nije započeto ispunjavanje dva obećanja”, naveo je Sijah.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić u svom programu imao je 68 obećanja, od kojih je zaključno sa drugom godinom mandata ispunjeno njih pet. Općina Ilidža, sa načelnikom Nerminom Muzurom, ispunila je 45 obećanja, a većina je dobila ocjenu da su u progresu.

“Među obećanjima koja su dobila ocjenu u progresu možemo izdvojiti ona koja se odnose na uređenje Stojčevca, izgradnju sportskih igrališta i utopljavanje stambenih zgrada”, istakao je Sanjin Mahmutović, istraživač Istinomjera.

Od 145 lokalnih samouprava u BiH, neke su napravile progres, a neke su nazadovale, pokazala su istaživanja Lokalnog indeksa otvorenosti.

“Ove godine su nešto rezultati bolji. Ove godine ukupna ocjena iznosi 42% za svih 145”, kazala je Danira Karović, koordinatorica Lokalnog indeksa otvorenosti.

Lokalni indeks otvorenosti dodijelio je plakete za najotvorenije lokalne samouprave u 2022. Prvo mjesto zauzela je Općina Novo Sarajevo, drugo Općina Tešanj. Treće mjesto pripalo je Općini Travnik.

federalna.ba