Home » Od spoznaje do liječenja – U kampanji za zdravlje uključiti žene u svim porama društva
BIH

Od spoznaje do liječenja – U kampanji za zdravlje uključiti žene u svim porama društva

U okviru projekta “Od spoznaje do liječenja – Žene glavni nosioci prava na zdravlje u BIH”, u Kaknju je održana radionica na temu “Senzibilizacija kao ključan faktor podizanja svijesti žene o značaju preventivnih pregleda”.  Cilj radionice je pronalaženje optimalnih rješenja u okviru promociji i senzibilizacije preventivnih pregleda za žene.

– Sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Uprava policije MUP-a ZDK sarađuje duži niz godina, u raznim projektima, poput sigurnosti u školama. Uprava je prepoznala problem prevencije i u saradnji sa INZ-om ćemo raditi na daljoj edukaciji policijskih službenica, ali i službenika o značaju preventivnog pregleda. Kroz svoj rad možemo širiti ovu priču o značaju preventivnih pregleda i čuvanju zdravlja, ističe Lejla Ekinović, inspektorica u Odsjeku za edukaciju Uprave policije MUP-a ZDK i predstavnica Udruženja “Mreža policijskih službenica”.

Na skupu u Kaknju učestvovala je i Alesandra Meda (Alessandra), predstavnica Europa Donna Italia, italijanske članice evropske mreže zaštite žena, koja je na skupu iznijela italijanska iskustva u višedecenijskom trajanju projekta animiranja žena u toj državi da obavljaju redovne i preventivne medicinske preglede. Također, učesnici su bili predstavnici Oružanih snaga BiH, Uprave policije MUP-a ZDK, organizacija “Think Pink – Zajedno smo jedno” Sarajevo, “Život” Zenica i “Ona je svjetlost” Kakanj, kao potencijalni “ambasadori zdravlja” u svojim sredinama.

– Radionica je imala veliki značaj, obzirom da se bavimo zdravljem žena, ali i bolesnim ženama, ukazano je koliko zajednica daje značaj jednoj ovakvoj temi. Znamo da nismo same. Karcinom dojke, ma koliko se o njemu pričalo, tema je za razgovor sve dok se smrtnost značajno ne smanji, a znamo da se to može ranim otkrivanjem i preventivnim pregledima. Još jednom pozivam žene da čuvaju zdravlje i obavljaju preglede, samo tako možemo biti zdrave i sretne, istakla je Dijana Jerković, predsjednica UG Život Zenica, koje okuplja žene oboljele, ali i izliječene od karcinoma.

Radionica i projekt su dio kampanje koju provode Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u partnerstvu sa Ministarstvom zdravstva i Zavodom zdravstvenog osiguranja u Zeničko-dobojskom kantonu, te RE.TE –  italijanskim Udruženjem tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju.

– Kao i u svim dosadašnjim kampanjama, INZ je prepoznao značaj intersektorske saradnje, tako da smo prezentirali projekt moguće saradnje, kako u mamografiji, ali i prevenciji ovog malignog oboljenja. krajnji cilj je smanjenje stope obolijevanja, ali i umiranja. samo zajedno možemo dati rezultat, a to je zdrava žena, istakla je na kraju dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Projekt preventivnih otkrivanja promjena na dojkama žena u ZDK se provodi već nekoliko godina u različitim oblicima, a intenziviran je slanjem pozivnih pisama sa zakazanim mamografskim pregledima ženama iznad 50 godina starosti.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica