Home » Obrtnicima u ZDK odobrena sredstva u iznosu od 396.000,00 KM
BIH

Obrtnicima u ZDK odobrena sredstva u iznosu od 396.000,00 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za privredu, usvojila je Odluku o odobravanju i dodjeli sredstava po Javnom pozivu namijenjenom subvencioniranju investicija kod obrta i obavljanje djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata.

Odobren je iznos od 396.000,00 KM za ukupno 73 obrta koji su dostavili uredne zahtjeve. Ministar za privredu Zlatko Jelić naglašava da su ove godine proširene “šifre djelatnosti u oblasti obrta” pa su priliku da apliciraju na javni poziv, uz obrtnike iz sektora proizvodnje, dobili i automehaničari, kozmetički saloni… Među urednim zahtjevima su i zanatlije, odnosno oni koji posluju po Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata.

-Maksimalni iznos kod obrta bio je 30.000 KM, odnosno 35 posto od investicije, a sredstva su namijenjena obrtnicima koji su gradili ili kupovali proizvodni objekt; koji su nabavljali mašine kao stalno sredstvo za rad. Naše su zanatlije imale pravo na jednokratnu pomoć u izosu od 2.500 KM, s tim da je zanatlijama starosne dobi do 35 godina pomoć uvećavana za 500 KM pa je maksimalan iznos za stare zanate bio 3.000 KM – kazao je Jelić, koji je napomenuo da su pravo na dodatnih 500 KM pomoći ostvarile i žene.

Ističe da Ministarstvo privrede kontinuirano pomaže gospodarstvenike u ZDK, navodeći da je veliki broj prijava pristigao i na javni poziv za podršku ženskom poduzetništvu. Najavljuje kako će sredstva biti odobrena svim poduzetnicama koje budu ispunjavale kriterije iz javnog poziva.

-U ovo vrijeme inflacije i globalne svjetske krize, mislim da radimo dobar posao. U skladu sa svojim mogućnostima i zakonskim nadležnostima, ministarstvo pruža potporu svima u ZDK – ističe Jelić.

Vlada je usvojila i Izvještaj o realizaciji sredstava od koncesija za prvih šest mjeseci 2022. godine. Radi se o sredstvima u iznosu od 1.700.000 KM, a najveći dio, ukupno 1.031.000,00 KM utrošen je za izgradnju i uređenje poslovnih zona u ZDK-u.

Vlada je donijela i Odluku o odobravanju sredstava za subvencioniranje (regresiranje) kredita odobrenih tokom 2020. i 2021. godine po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK. Jedan privredni subjekt dobio je sredstva u iznosu od 2.500,00 KM.