Home » Nekoliko hiljada Zeničana mirnim protestom i šetnjom poslalo poruke podrške Palestini
Zenica

Nekoliko hiljada Zeničana mirnim protestom i šetnjom poslalo poruke podrške Palestini

Mirnim protestom i šetnjom gradskim ulicama te zajedničkim učenjem dove za Palestinu, u organizaciji Udruženja građana “HU- Hedija“, nekoliko hiljada građana tog grada odaslalo je sa Trga “Alija Izetbegović” poruke podrške stanovnicima Gaze, koji se već nekoliko dana nalaze pod stalnom paljbom granata izraelske vojske.

Koordinatorica tog humanitarnog udruženja Paša Alihodžić istaknula je kako se skupu odazvala u svojstvu građanke, a kao organizatori protesta udruženje se isključivo pojavilo zbog činjenice da se u zahtjevu za dobijanje dozvole za organizaciju ovakvog skupa mora prijaviti neko organizator.

– Cilj je bio da se okupi narod, da i naš grad Zenica da svoj glas protiv ove nepravde, protiv ovog genocida. Ne samo što se radi o narodu u Palestini, da neko misli što je muslimanski narod, jer, bez obzira koji je narod u pitanju, uvijek ću podići svoj glas i nastojati da okupimo narod – kazala je Alihodžić.

Skupu je, kako je naglasio u svojstvu građanina, prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, Zeničanin Ramo Isak, koji je pozvao svoje sugrađane da na dostojanstven način i bez incidenata iskažu svoj stav.

-Ja sam danas, ovdje, prvo kao građanin Grada Zenice i kao čovjek koji je preživio u BiH ono što se desilo, a svi znamo šta se desilo devedesetih godina prošlog vijeka u BiH. To se, sada, isto ili slično, a možda i još i gore, dešava u Gazi.

Ovdje sam da podržim naš narod u Gazi i da kažem da se metak koji ispali “nema oči” te on ne vidi koga gađa- da li je to dijete i koje je vjeroispovjesti. Zbog toga svi moramo ustati, stati i pozvati čitav svijet da se to u Gazi zaustavi- poručio je ministar Isak.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine Mujo Aganović poručio je kako su se u Gazi ne vodi “borba muslimana i oni koji to nisu” te da se ovih dana u Gazi “ubija čovječanstvo” pa je potrebno podići svoj glas da bi se odbranila Planeta.

-Danas smo, ovdje, da kažemo stop aparthejdu, genocidu, zločinima, holokaustu nad djecom i civilima Gaze i Palestine. Sedamdesetpet godina ropstva je previši i prešli su sve “crvene linije”.

Izraelski cionistički režim, koji je kreator ovakvih stvari, i njegovi saveznici na Zapadu, šalju poruku čovječanstvu da je ovo, nažalost, novi svjetski poredak  u kojem su zulum i zlo jači te, kada mu se prohtije, radi šta hoće – poručio je Aganović.

Pozdravio je odluku Ujedinjenih nacija, koje su, kazao je, ipak, ostavile “tračak nade da međunarodna zajednica u potpunosti nije umrla”.

– Svjedoci smo da je progovorila ljudska savjest, u svim državama svijeta – na Istoku i Zapadu. Ljudska se savjest otvorila i progovorila, ali tražimo da to bude i jače. Naravno, vlade koje podržavaju ovo što se radi u Palestini, bez obzira da li su na Istoku ili na Zapadu, protiv su cijelog čovječanstva. Ovo zlo mora stati – poručio je Aganović.

Osim jednoiposatnog protesta, koji je počeo u 14.00 sati nakon kojeg su se učesnici zaputili na mirnu šetnju gradom, tokom dana su i mladi volonteri, učenici zeničke Medicinske škole i Druge gimnazije, svojim sugrađanima mjerili krvni pritisak i šećer u krvi te su zauzvrat dobijali novčane donacije, a prikupljeni će novac donirati za građane Palestine.

Humanitarnim bazarom za Palestinu, jučer su se u akciju prikupljanja novca za pomoć tom narodu uključili i učenici te njihovi roditelji i uposlenici zeničke Privatne ustanove Osnovna škola “Hasan Kjafija Pruščak”.

Oni su, također tokom šestosatne akcije, prodajom kolača, sokova i drugih proizvoda koje su donijeli sa sobom ili su im donirali prijatelji škole, prikupili 20.600 KM.