Home » Nekada mjesto uspjeha i slave, danas sablasan objekat: Pogledajte kako danas izgleda bazen u Zenici
Zenica

Nekada mjesto uspjeha i slave, danas sablasan objekat: Pogledajte kako danas izgleda bazen u Zenici

Nakon 46 godina postojanja, Olimpijski bazen u Zenici je prije 6 godina zatvorio svoja vrata. Razlog – stečajni postupak Željezare Zenica koja je vlasnik objekta. Dok vlast ne nalazi rješenje, sve više mališana u Zeničko-dobojskom kantonu ne zna plivati, a Zeničani se samo sa težinom mogu prisjetiti stare plivačke slave tog grada i plivačkog kluba Željezara Zenica.

Od milja nazvan industrijski bazen dužine 25 m u Zenici postoji od 1970. godine. 2016. prestaje sa radom. Februar je za taj bazen značajan. U tom mjesecu pamti najveću pobjedu plivačkog kluba Željezara i najveći krah – zatvaranje zbog stečaja Željezare Zenica u čijem je vlasništvu ovaj, sada sablasni objekat.

Zeničanin Amar Borić, zlatno dijete bh. plivanja, je od svoje 4. godine u ovom bazenu gradio karijeru. Kada je sa 15 godina bio na vrhuncu, bazen je zatvoren, a Amar je, od tada 13 aktivnih članova plivačkog kluba Željezara Zenica, jedini imao mogućnost da nastavi treninge u Sarajevu. Uz pređenih 25 hiljada kilometara godišnje, on je kao maloljetnik aktivno slao dopise vlastima i projektima pokušavao potaknuti otvorenje.

Grad Zenica i ZE DO kanton su 2018. donijeli odluku o sufinansiranju zatvorenog bazena.

Iako Željezara Zenica Ima 3 miliona duga prema gradu, iz gradske uprave kažu da su bez otpisa duga spremni otkupiti objekat Sportsko-rekreativnog centra. Kako bi Zenica dobila zatvoreni bazen, pokrenuta su još dva projekta.

Za sada svi projekti stagniraju, a zbog imovinsko pravnih odnosa, zenički olimpijski bazen propada. Zbog ovoga sprovedeno i anketiranje u osnovnim i srednjim školama koje je pokazalo zabrinjavajući podatak da oko 80 posto školaraca iz Zenice ne zna plivati.

Priču donose Adna Ganibegović i O kanal.