Home » NAJAVA- Premijera predstave „Trainspotting“ u subotu u BNP Zenica
Kultura

NAJAVA- Premijera predstave „Trainspotting“ u subotu u BNP Zenica

Povodom premijerne izvedbe predstave „Trainspotting“ prema tekstu Irvinea Welsha, u režiji Lajke Kaikčije i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica danas je upriličena konferencija za medije na kojoj su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, umjetnička rukoviditeljica i rediteljica predstave Lajla Kaikčija, dramturginja predstave Emina Omerović, dramaturginja predstave Nedžma Čizmo, glumica i glumci iz ansambla predstave: Enes SalkovićZlatan ŠkoljićNusmir MuharemovićSelma MehanovićBenjamin Bajramović i Adis Mehanović. Premijerna izvedba ove predstave je zakazana za subotu, 26. novembar u 19.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović je istakao da je ovo 752. premijerna izvedba u ovoj pozorišnoj Kući. Ovom premijernom izvedbom se otvara 73. sezona zeničkog BNP-a. Direktor Mijatović je ovim putem pozvao publiku da dođe na premijernu izvedbu.

Rediteljica predstave Lajla Kaikčija je izjavila da je ideja za rad na ovoj predstavi postojala trogodišnja ideja. Kako je istakla Kaikčija, ova predstava je pred ansambl stavila zahtjevan zadatak, ali i pokazala kako Bosansko narodno pozorište Zenica ima zbilja dobar ansambl. Kako je kazala, za potrebu ove predstave je rađena dramatizacija romana Irvinea Welsha, te tako predstava nije nastala prema scenariju istoimenog kultnog filma. Odgovornost, prema riječima Kaikčije, bila je svepristna u radu na ovoj predstavi, jer ukazuje na problem bolesti ovisnosti o narkoticima koja postoji u svakom vremenu. Kaikčija se zahvalila ansamblu predstave, saradnicama i saradnicima na radu pri nastanku ove predstave, te istakla da je cilj da predstavu pogleda i što više mlade publike.

Dramaturginja predstave Emina Omerović je na konferenciji za medije izjavila da je bio izniman izazov raditi na ovom materijalu ne samo zbog kultnog filma nego i zbog romana koji je iznimno slojevit i kojem autor otvara mnoštvo tema. Kako je istakla roman nema jasnu strukturu i donosi pred nas isparčanu svakodnevnicu mladih ljudi koji bježe iz svoje stvarnosti i rješenje traže u potpunoj autodestrukciji, te tako roman postaje priča o društvu koje je dotaklo dno i u tom smislu govori o onome od čega okrećemo glavu svakodnevno, a predstava traži da se s tim suočimo s time.

Dramatizaciju pored Emine Omerović, potpisuje i Nedžma Čizmo, koja je ovim povodom istakla značaj saradnje sa Zavodom za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona, gdje se ekipa predstave približila problematici bolesti ovisnosti, što je pomoglo u radu na predstavi. Čizmo je ukazala na veliki osjećaj odgovornosti pri radu na ovoj predstavi, s obzirom na činjenicu da se radi o temi koja je jako osjetljiva.

Glumice i glumci iz ansambla predstave Enes SalkovićZlatan ŠkoljićNusmir MuharemovićSelma MehanovićBenjamin Bajramović i Adis Mehanović su kazali da je „Trainspotting“ izuzetno aktuelna predstava s obzirom na činjenicu današnje društvo ima problema sa raznim vrstama ovisnosti i da ih je u današnjem vremenu još teže otkriti.

U predstavi igraju: Enes Salković, Zlatan Školjić, Selma Mehanović, Nusmir Muharemović, Benjamin Bajramović, Adis Mehanović, Tamara Miličević-Stilić i Sabina Kulenović. Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka. Za scenski pokret je bila zadužena Ena Kurtalić, a za muziku Igor Kasapović.