Home » Na izložbi u sklopu 52. aprilskog salona ‘Zenica 2023’ prezentirani radovi 13 bh. umjetnika
Kultura

Na izložbi u sklopu 52. aprilskog salona ‘Zenica 2023’ prezentirani radovi 13 bh. umjetnika

U galerijskom prostoru zeničke Sinagoge, u sklopu 26. međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće – 2023” te u organizaciji Društva likovnih akademskih umjetnika Zenice (DLAUZ), sinoć je otvoren 52. aprilski salon “Zenica 2023”.

Slogan ovogodišnjeg salona likovnih radova, skulptura i instalacija je “Višeznačnost heterogenih poetika u dijaloškom odnosu”, a kustosica je Lejla Bušatlić iz Sarajeva. Posjetioci će ovogodišnju izložbu moći pogledati do 20. maja.

-Ove godine izloženi su radovi 13 umjetnika, od kojih su deset iz Zenice. Gosti su Aleksa Vidaković iz Banja Luke, koji je i asistent na predmetu Metodika likovne kulture za studente na Filozofskom fakultetu u Zenici i to je jedna fina poveznica. Osim kustosice Bušatlić, kao gosti iz Sarajeva su nam isto tako mlađi umjetnik Emir Osmić i Mustafa Skopljak, doajen i nekadašnji profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Skopljak je jedini autor koji, nažalost, više nije među živima – kazao je predsjednik DLAUZ-a Miroslav Šetka.

Kustosica Bušatlić je, kaže Šetka, priredila svojevrstan omaž Mustafi Skopljaku, koji je predstavljen s fragmentima iz svoja tri najznačajnija ciklusa, s kojima se pojavljivao i kao samostalni izlagač.

-Mi svake godine izložimo i radove nekih gostujućih umjetnika, jer hoćemo da se nekako povezujemo s drugim sredinama, a to nam je i dalje namjera. Planiramo našu ovogodišnju izložbu, koja je zbog skučenosti prostora reducirana pa nismo mogli izložiti sve radove, prezentirati i u Sarajevu, Banja Luci i Tuzli – kazao je Šetka.

Grupu zeničkih autora čine Adna Muslija, Azra Subašić, Amar Porobić, Benjamin i Irfan Handukić, Dragan Gačnik, Emir Osmić, Jasmin Kukavica, Jelenko Butina, Muhamed Bajramović i predsjednik tog zeničkog društva Miroslav Šetka.

Povratnik iz Australije, Jelenko Butina posljednje četiri godine ponovo izlaže na Aprilskom salonu, a uz Dragana Gačnika ujedno je i najaktivniji član u organizaciji ove važne kulturne manifestacije za to društvo i zeničku te bh. likovnu scenu.

-Zadnjih godina ponovo izlažem na Aprilskom salonu i vidim da nam ide sve bolje i bolje. Ja sam ove godine izložio slike, akrilik na platnu i sa univerzalnom porukom – kaže Butina.

Šetka podsjeća kako su prošle godine izložbu organizirali u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, a koje će ovog ljeta dobiti novi krov. Upravo je prošlogodišnja izložba u tom prostoru, na čijim su zidovima bili tragovi od prokišnjavanja krova, bila motivirana tom činjenicom.

federalna.ba/Fena