Home » Mehmedić i Kovačević o prvih 100 dana rada Vlade i Skupštine ZDK
Zenica

Mehmedić i Kovačević o prvih 100 dana rada Vlade i Skupštine ZDK

Premijerka Amra Mehmedić i ministri u Vladi Zeničko-dobojskog kantona predstavili su na konferenciji za novinare rezultate rada Vlade tokom prvih 100 dana mandata.

Premijerka Mehmedić je rekla da je Vlada, imenovana 23. decembra, imala prilično težak početak jer je treći dan nakon preuzimanja dužnosti održana sjednica Skupštine sa Rebalansom Budžeta za 2022. i finansijskim planovima Zavoda zdravstvenog osiguranja i JU Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, a koju je obilježio i štrajk budžetskih korisnika.

-U izuzetno kratkom roku uspjeli isplatiti jednokratnu pomoć u maksimalnom iznosu za sve budžetske korisnike, jer je rebalans budžeta za 2022. godinu usvojen dan pred imenovanje ove Vlade, a koji je od strane Skupštine usvojen tri dan pred istek kalendarske godine. Podsjećanja radi, na istoj sjednici sam povukla finansijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja i JU Službe za zapošljavanje jer ova vlada nije učestvovala u njihovoj izradi. Bilo je dosta pritisaka da će neusvajanje posebno plana ZZO-a ugroziti rad cjelokupnog zdravstvenog sistema što se pokazalo neistinitim. Međutim, u zakonski predviđenim rokovima je usvojen Budžet za 2023. godinu, kao najvažniji dokument, koji je u odnosu na posljednji rebalans iz 2002. godine veći za 10,5%, a zatim finansijski planovi ZZO i JU Službe za zapošljavanje – rekla je premijerka ZDK.

Naglasila je da se usvojeni Finansijski plan ZZO za 2023. godinu se značajno razlikuje od prijedloga iz decembra mjeseca, jer su znatno povećana sredstva za esencijalnu listu, ortopedska pomagala, banjsko liječenje od kojih će direktnu korist imati građani ZDK.

Premijerka Mehmedić je rekla da je Vlada u fazi izrade Budžeta imala intenzivan dijalog sa sindikatima budžetskih korisnika, koji su imali razumijevanje za trenutno finansijsko stanje, te da je intencija Vlade da ovisno o ostvarenim budžetskim prihodima poveća plate sredinom godine.

Vođena politikom transparentnosti i odgovornosti, dodala je, Vlada i Skupština su razmatrali izvještaje Ureda za reviziju u FBiH o radu pojedinih institucija ovog kantona.

-Vlada je posvećena da koristi sve kontrolne mehanizme kako bi menadžmenti svih preduzeća i ustanova, budžetskih i vanbudžetskih fondova, bili odgovorni u dijelu otklanjanja nedostataka uočenih u izvještajima, odnosno u implentaciji svih preporuka revizora – kazala je.

U prvih 100 dana, obavljen je niz sastanaka sa međunarodnim organizacijama, a u februaru je ugostila šefa Delegacije EU i visoko predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera s kojim je razgovarano o evropskoj perspektivi BiH.

S OSCE-om se radi na uspostavljanju funkcionalnog Ureda za borbu i prevenciju korupcije, koji djeluje kao samostalan organ, a s EBRD-om se konkretizuju aktivnosti na projektu uspostavljanja Centra za okoliš kao i projektu zamjene izvora toplote u domaćinstvima, koji je izuzetno značajan u smislu smanjenja aerozagađenja.

-S EBRD-om užurbano radimo na Projektu poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica, koji je započet još 2018. godine a vidljivih rezultata još uvijek nemamo. U ovom periodu smo uspjeli ažurirati plan javnih nabavki, morali smo prekomponovati određene segmente projekta, a na nama je da intenzivno radimo da nadoknadimo izgubljeno vrijeme i ubrzamo realizaciju ovog projekta – rekla je premijerka ZDK, naglasivši da je iz Budžeta ZDK-a prošle godine plaćeno 400.000 KM penala zbog nepovlačenja operativnih sredstava iz kredita EBRD-a.

Istakla je da je Vlada opredijeljena za jačanje saradnje s jedinicama lokalne samouprave te da je organizirala prijem za gradonačelnike i općinske načelnike, a potom i započela obilazak jedinica lokalne samouprave. Vlada je do sada posjetila Grad Zenicu, Općinu Tešanj, Grad Visoko i Općinu Kakanj, a uskoro će upriličiti posjete i ostalim gradovima i općinama.

Premijerka Mehmedić je navela da nakon nedavnog usvajanja Budžeta ZDK-a, resorna ministarstva rade na pripremi programa rada, koji će biti završeni do sredine aprila.

-Potom slijedi implementacija programa rada i realizacija Budžeta za 2023. godinu, nakon čega će biti vidljivi i mjerljivi rezultati našeg zajedničkog rada – rekla je premijerka Mehmedić.

Predsjedavajući Skupštine Dejan Kovačević rekao je da je kantonalni parlament u ovom periodu održao pet redovnih sjednica, na kojima je raspravljano od 29 tačaka, te je da je Skupština opredijeljena da radi na stvaranju boljih uslova za život i rad u ovom kantonu.

Rezultate rada u svojim resorima tokom prvih 100 dana mandata prezentirali su i svi ministri u Vladi ZDK-a.