Home » Ljubičić: Javnost vrlo brzo zaboravi odakle smo krenuli, danas je plasman na EP mala stvar
Sport

Ljubičić: Javnost vrlo brzo zaboravi odakle smo krenuli, danas je plasman na EP mala stvar

Najbolje odbojkašice Bosne i Hercegovine u Zenici su okončale pripreme za Evropsko prvenstvo. Izabranice selektora Stevana Ljubičića sutra će otputovati u Estoniju gdje će igrati dvije prijateljske utakmice uoči odlaska na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

Ljubičić je na današnjoj konferenciji za medije u Zenici naglasio da je najbitnije da su sve igračice u dobrom zdrvstvenom stanju, te da su mnogi u BiH zaboravili kako je ova selekcija započela svoj put ka plasmanu na drugo uzastopno Evropsko prvenstvo.

– Realnost je da javnost vrlo brzo zaboravi kako smo krenuli i odakle smo počeli mojim dolaskom. Sada je odlazak na EP mala stvar. Ja bih podsjetio da se na EP-u nalazi ono što je najbolje u Evropi. Idemo da ostvarimo pozitivno iznenađenje i upišemo bitan rezultat, odnosno plasman u drugi krug takmičenja – izjavio je selektor.

Selekcija BiH će u grupi Evropskog prvenstva igrati sa domaćinom Italijom, te Rumunijom, Bugarskom, Švicarskom i Hrvatskom. Bh. javnost očekuje da selekcija BiH prođe u drugi krug. Ipak, selektor Ljubičić ne želi ništa unaprijed prognozirati.

– Najbitnije je da bez zdravstvenih problema dočekujemo ove utakmice. U Estoniji ćemo vidjeti šta smo uradili. Zasluga za sve ove rezultate u proteklim godinama prvenstveno pripada ovim djevojkama. One su svake godine tu i predstavljaju svoju državu na najbolji mogući način. Njihova motivacija je inat i upornost i to je jedini način na koji one ostvaruju rezultate – kazao je selektor.

Dodao je da se njegova najveća nadanje ne odnose na Evropsko prvenstvo, već na situaciju u BiH kada je u pitanju finansiranje nacionalnih timova i vrhunskog sporta.

– Nadam se da ćemo dočekati da kada završimo jednu reprezentativnu akciju možemo odmah započeti s drugom, a ne da sve čekamo do zadnjeg trenutka. Priželjkujem da se u BiH više pažnje posveti razvoju sportista, mladim igračima. Mi se svake godine hvalimo napretkom reprezentacije na CEV listama, ali plašim se da se Savez organizaciono vratio čak dva koraka unazad. Priželjkujem uređen sistem u kojem će svako znati šta mu je posao – zaključio je Ljubičić.

Reprezentativka Ajla Paradžik ističe da je atmosfera u ekipi na visokom nivou, kao i trenažni proces, jer su bh. odbojkašice u Zenici imale zadovoljavajuće uslove za rad.

– Idemo na put pune samopouzdanja. U Estoniji ćemo vidjeti koliko dobro smo radile, a zatim moramo dati sve od sebe na Evropskom prvenstvu kako bi ostvarile novi dobar uspjeh za bh. odbojku – navela je Paradžik.

Kapitenka Anđelka Radišković pozvala je sve navijače BiH koji su u mogućnosti da dođu u Italiju i bodre bh. tim. Osvrnula se kratko na uslove koje ove selekcija ima za rad, te naglasila da ne želi mnogo govoriti o ovoj temi, ali istaknula je da adekvatna podrška zaista izostaje.

– Mogu samo da kažem da ono što mi smatramo da je adekvatno, mi to nemamo, počev od opreme pa do bitnijih stvari. Mi godinama apelujemo na ljude koji mogu da nam pomognu, a neće to da urade. Mislim da je postalo besciljno svake godine pričati o tome. Oni koji su htjeli da nam pomognu već su to uradili. Svaka odbojkašica koja gleda na uslove i novac nikada ne bi zaigrala za ovu reprezentaciju – objasnila je.

Reprezentativka Dajana Bošković napominje da grupa u kojoj će BiH nastupiti nije laka, ali s nekim protivnicama bh. selekcija je upoznata od ranije.

– Vjerujem da možemo ostvariti bolji rezultat nego na prošlom EP-u. Daćemo svoj maksimum. EP za nas nije samo nastup. Ne idemo da se samo pojavimo, već se idemo takmičiti i da ostvarimo bolji rezultat od onog od prije dvije godine u Beogradu. Idemo sa visokim ciljevima. Nikoga ne smijemo podcijeniti, u svaki meč moramo ući maksimalno spremne – podvukla je Bošković.

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta već godinama podržavaju rad ove sportske selekcije. Iz tog razloga konferenciji za medije su prisustvovali premijer KS Nihad Uk i ministar kulture i sporta Kenan Magoda, koji su se složili da je već odavno došlo vrijeme da se sport sistemski uredi, te da drugi kantoni, ali i svi ostali nivoi vlasti počnu pomagati vrhunske sportske selekcije Bosne i Hercegovine, jer u suprotnom većeg napretka u bh. sportu neće biti.