Home » Krizni štab ZDK – Epidemiološka situacija ulazi u fazu stabilizacije
Zenica

Krizni štab ZDK – Epidemiološka situacija ulazi u fazu stabilizacije

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (KŠ) na svojoj 119. sjednici, razmatrajući informaciju o epidemiološkoj situaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ), zaključio je da su svi epidemiološki indikatori u protekloj sedmici bili u padu, te da epidemiološka situacija u ovom kantonu ulazi u fazi stabilizacije.

Broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 204, što čini kumulativnu incidencu od 56,7 na 100.000 stanovnika. Do 06. marta ukupno je potvrđeno 32.162 slučajeva virusa korona, a broj aktivnih slučajeva je 620. U zadnjoj posmatranoj sedmici umrlo je osam osoba, što čini sedmodnevnu stopu mortaliteta od 2,2/ 100.000 stanovnika i ova vrijednost je nešto niža u odnosu na prethodnu sedmicu (3,34).

Prema informaciji INZ-a, do sada je s jednom ili dvije doze vakcine imunizirano 34 posto stanovništva ZDK-a. U protekloj sedmici, najveći broj je onih koji su primili treću dozu (241 ili 0,08%), a najmanje vakcinisanih je prvom dozom (29 ili 0,01%). Drugom dozom je vakcinisano 165 osoba (0,06%). Ako se uzme u obzir da je ne mali broj građana sa područja ZDK vakcinisan izvan BiH, procjenjuje se da je ukupan broj vakcinisanih preko 44% odraslog stanovništva.

Ministar zdravstva i predsjednik KŠ-a dr. Adnan Jupić rekao je da je broj novooboljelih deset puta manji nego prije šest sedmica, te da omikron soj virusa doprinosi stvaranju kolektivnog imuniteta.

-Omikron soj još uvijek uzrokuje veliki broj novih pozitivnih slučajeva, ali sa puno blažom kliničkom slikom, tako da je ovo bio jedan oblik prirodne imunizacije. Prema analizama koje su rađene u proteklom periodu, u Federaciji BiH, gdje je epidemiološka situacija bolja nego u ostatku države, na ovaj način smo stekli imunitet preko 90 posto stanovništva i primakli se procentu koji bi opredijelio kolektivni imunitet – rekao je ministar Jupić.

Poboljšanje epidemiološke situacije osjete i u dvjema bolnicama u ovom kantonu, Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, gdje su hospitalizirana 33 pacijenta, a broj novohospitaliziranih u posljednjoj sedmici bio je 24, tako da stopa hospitalizacije iznosi 6,7 na 100.000 stanovnika.

Jupić je najavio da će KŠ naredne sedmice predložiti Vladi ZDK-a nove epidemiološke mjere, usklađene s mjerama Federalnog kriznog štaba, te izrazio nadu da će mjere u FBiH, s obzirom na povoljan razvoj situacije, uskoro biti dodatno liberalizirane.

Press služba ZDK