Home » Kasumović: Radnici i Sindikat su odveli Zenicatrans u stečaj, narednih 15 godina građani Zenice će imati siguran gradski prevoz
Zenica

Kasumović: Radnici i Sindikat su odveli Zenicatrans u stečaj, narednih 15 godina građani Zenice će imati siguran gradski prevoz

U Gradskoj upravi Zenica protekle sedmice je upriličeno potpisivanje ugovora o povjeravanju obavljanja djelatnosti gradskog prevoza, kojeg su u ime Grada Zenica potpisali gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i Eldin Čivić, u ime konzoricija Prevoza putnika d.o.o. Zavidovići – Biss-tours Zenica.

Prema riječima gradonačelnika Kasumovića, kako su bivše Uprave i radnici doveli “Zenicatrans” u stečaj, bili su dužni kao grad osigurati prevoz građanima.

“Prije svega moram reći zbog čega se ovo desilo. Radnici i Sindikat Zenicatransa su držali štrajk i blokiranu autobusku stanicu čini mi se godinu i dva mjeseca i samim tim jer nisu imali prihoda otišli su u stečaj. Nije mi smo, dugo čekali, po zakonu moramo organizovati prevoz svojih građana. Tada smo privremeno raspisali konkurs jedan i evo vozali su do sada ljude. Sada smo napravili javni poziv da se može samo jedna firma, da je odgovorna prema gradu, za sve linije gradske i vangradske. Oni su napravili konzorcij i radi toga sam sretan da su prošle zeničke firme renomirane dvije, Biss-Tours i Prevoz Putnika. I oni su dužni u roku od 15 dana podnijeti zahtjev resornoj službi, registrovati linije. Isto tako u roku šest mjeseci su dužni jednobrazno da svi autobusi izgledaju. Isto tako građani moraju znati da je veoma bitno da će kartu koju imati u bilo kojem autobusu, nema nikakve veze. I dalje ugovor mora biti standard tih autobusa, na ja sad ne znam te stručne izraze, ali moraju biti visokog kvaliteta. Cijene će ostati iste, samo Gradsko vijeće ima nadležnost da mijenja cijene. Na 15 godina je potpisano, to daje sigurnost prevoznicima da kupe nove autobuse, da nabave jer imaju sada siguran posao na 15 godina. Svu kontrolu će vršiti Gradska uprava i resorna služba svo, sve ono što stoji u ugovoru ja sam ubijeđen da će to sve ispoštovati” poručio je Kasumović.

Eldin Čivić u ime potpisnika ugovora poručio je kako na ovaj način mogu krenuti sa modernizacijom voznog parka, te da će unaprijediti uslove sigurnosti, te da učine ono što su predsjednici mjesnih zajednica tražili od gradonačelnika kada se radi o mreži linija.

“Narednih 15 dana ćemo registrovati redove vožnja, a najdalje od 1. jula bismo trebali krenuti sa realizacijom linija koje su i bile propisane u javnom pozivu. Nadam se da ćemo narednih 15 godina imati jednu uspješnu saradnju, a koja će, vjerujem, trajati i duže”, poručio je Čivić.