Home » Kantonalna bolnica Zenica nabavila novi linearni akcelerator za Odsjek radioterapije
Zenica

Kantonalna bolnica Zenica nabavila novi linearni akcelerator za Odsjek radioterapije

Kantonalna bolnica Zenica (KBZ), na današnjoj prigodnoj svečanosti na svom Odsjeku za radioterapiju, ozvaničila je puštanje u rad novog linearanog akceleratora, kojim će bitno poboljšati liječenje onkoloških bolesnika.

Kako je istakao direktor KBZ-a Tarik Zulović, koji je s kantonalnom premijerkom Amrom Mehmedić i presjekao vrpcu za puštanje u rad ovog aparata, 5,5 miliona KM za nabavku aparata osigurali su iz donacije od 23 miliona KM, koliko im je prošle godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila iz Programa finansijske konsolidacije zdravstvenih ustanova u FBiH.

– Što se tiče ovog aparata, Elekte, on će podići uslugu na viši nivo. Nikada ta usluga nije bila ugrožena u KBZ-u, jer aparat koji smo do sada koristili uredno je pružao uslugu našim pacijentima – kazao je Zulović.

On je napomenuo da je načelnica ove Službe, Alma Mekić-Abazović, prilikom uspostavljanja ovog odjela, “odmah planirala da se naprave dva bunkera”, jer se išli s idejom da će za uspješan rad i zadovoljenje svih potreba u nekom momentu biti potrebna ovakva dva aparata.

Uskoro će, najavio je, biti okončan i tender za nabavku CT simulatora, kojim će ovaj apparat biti nadograđen te nakon čega će “tačno moći pratiti presjek tokom rada i kvalitetnije pratiti usluga”.

Zenička bolnica od prije nekoliko mjeseci, zbog problema s radom tog aparata na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, pruža uslugu radioterapije i za pacijente iz Tuzlanskog kantona, a tuzlanski profesori, po tom sporazumu, zajedno s zeničkim kadrovima pružaju usluge pacijentima oba kantona.

Nabavkom novog aparata, istakla je načelnica Mekić-Abazović, ostvarila se njena vizija iz 2012. godine, kada su započeli radioterapijske tretmane svojih onkoloških pacijenata te već tada, predvidjevši povećanje broja oboljelih, planirali instaliranje drugog aparata.

– Pokazalo se, upravo danas, koliko je to bilo opravdano. Niko nije znao da ćemo raditi usluge za tri kantona. Mi smo, 2012. godine, kada smo pustili Odsjek radioterapije u rad, krenuli, onako, stidljivo i s manjim brojem usluga, s manjim patologijama, ali se nismo dali zaustaviti na tome. Proširili smo i pružamo kompletne usluge, osim Draht terapije, jer nemamo palikatora za Draht terapiju. Samo tu patologiju- grlića maternice uterusa, šaljemo ka Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo. Sve druge patologije radimo mi. Osim našeg kantona, radimo 90 posto Srednjebosanski kanton i, evo, sticajem okolnosti, već nekoliko mjeseci, prihvatamo pacijente iz Tuzlanskog kantona – kazala je Mekić-Abazović, koja je podvukla kako, uprkos tome, pacijenti iz ZDK-a nisu ostali uskraćeni za usluge koje su njima potrebne.

S novim aparatom olakšat će posao osoblju KBZ-a, a pacijentima terapiju.

– Kvalitet usluga ide za dva-tri stepena više. Ono što nam treba, to je kadar, ali, evo, bezrezervna podrška menadžmenta nije ni tu izostala- istakla je Mekić-Abazović.

Dosadašnjim aparatom dnevno su, podvukla je, tretirali 45 pacijenata te aparat nijednog momenta nije stajao.

– To je još jedan razlog da mi, danas, slavimo svoju viziju, koja je postala djelo. Dodatni kapacitet, za početak, bit će 25 pacijenata, jer vrlo pažljivo moramo krenuti sa tako sofisticiranom opremom. Da ga ne opteretimo. Dakle, imat ćemo prostora za još dodatnih, dnevnih 25 pacijenata na ovom aparatu- najavila je Mekić-Abazović.

Zenički odjel je, napomenula je, u zadnje dvije godine u prosjeku imao za 20 posto veći broj onkoloških usluga nego KCUS-a. Godišnje se, dodala je, za tri puta uveća broj onkoloških pacijenata te na dnevnoj bazi pruže 135 terapija.

Premijerka ZDK Mehmedić i ministrica zdravstva ZDK Tanja Radoš-Kosić izrazili su zadovoljstvo što je KBZ uspjela nabavkom novog aparata podići nivo svojih usluga te su najavili pružanje podrške u svim projektima te ustanove, od kojih je najznačajniji projekt Energetske efikasnosti, za koji su intenzivirali aktivnosti za početak radova.

– Vlada ZDK, odnosno Ministarstvo zdravstva uvijek će podržavati nabavku aparata koji će biti od značaja za našu najugroženiju populaciju pacijenata – to su naši onkološki pacijenti. Mi želimo dati do znanja da stojimo iza njih i da smo s njima u njihovoj borbi. Vlada ZDK ove je godine osigurala 3.000.000 KM za subspecijalizacije i specijalizacije, što planiramo i za narednu godinu. Jako je bitno, pored ovih aparata, osigurati kvalitetan kadar koji će raditi na ovim aparatima- istakla je ministrica Radoš-Kosić.

Premijerka Mehmedić istakla je kako je, prema Programu finansijske konsolidacije i rekonstrukcije KBZ-a, koji je usvojen krajem prošle godine, “9.000.000 KM opredjeljeno za rekonstrukciju hirurškog bloka i izgradnju novih sala za Odjel hirurgije; 5,5 miliona KM za nabavku lineranog akceleratora i 1,1 milion KM za nabavku novog CT stimulatora za Onkologiju i Radioterapiju”.

– Puštanjem u rad ovog lineranog akceleratora, KBZ će pružati najnaprednije tehnike radioterapijskog tretmana, koji se, inače, finansiraju iz Federalnog fonda solidarnosti, a što će osigurati dodatni priliv sredstava u KBZ. Međutim, najvažnije je da će pacijenti iz ZDK-a i dijelom iz SBK-a imati, napokon, uslugu koja je na nivou usluge koja se pruža u kliničkim centrima u ostatku naše zemlje- kazala je premijerka Mehmedić.

Vlada ZDK, u budžetu za ovu godinu, osim 3.000.000 KM za specijalizacije i subspecijalizacije, osigurala je 2.000.000 KM za kapitalne projekte, od čega 700.000 KM za proširenje i adaptaciju Koronarne jedinice te 400.000 KM za izgradnju objekta za smještaj infektivnog otpada.