Home » Kantonalna bolnica Zenica koristi najnoviju opremu za operacije sportskih povreda
Zenica

Kantonalna bolnica Zenica koristi najnoviju opremu za operacije sportskih povreda

U Kantonalnoj bolnici Zenica jučer je izvršena operacija prednjeg križnog ligamenta, rutinski zahvat zeničkih ljekara, ali novitet je tehnologija koja je korištena u ovom operativnom zahvatu koja se po prvi put koristi u jugoistočnom dijelu Evrope. Da Kantonalna bolnica Zenica teži da postane centar sportske medicine govori i činjenica unaprijeđenja tehnologija koje se koriste u operativnim zahvatima sportskih i drugih povreda. Svjesni činjenice da sve veći broj sportista iz drugih kantona dolazi u Kantonalnu bolnicu Zenica na operativne zahvate, a s ciljem poboljšanja usluga, nabavili su novi Plazma ablator za brzo i precizno uklanjanje i obradu tkiva Smith&Nephew sredstvima Vlade Zeničko-dobojskog kantona. S najnovijim tehnologijama do maksimalnog izražaja dolazi i znanje te stručnost osoblja na čelu sa dr. Farukom Hodžićem koji je jučer vodio operativni zahvat na novom uređaju koji se koristi za ove zahvate.

“Operacije ove vrste u našoj ustanovi radimo već dugi niz godina, ali smo pioniri ove tehnologije u širem regionu, a kako nam je proizvođač kazao, prvi smo u jugoistočnoj Evropi koji posjeduju ovaj uređaj”, kazao je Hodžić. Dodao je da ovaj Plazma ablator za brzo i precizno uklanjanje i obradu tkiva omogućava čišćenje koljenja i operaciju hrskavice bez oštećenja okolnog tkiva i hrskavice.

“Plazma blade proizvodi temperaturu do 30 stepeni Celzija, dok je s prijašnjom tehnologijom temperatura rasla do 100 stepeni Celzija što je imalo druge posljedice po strukturu hrskavice i drugih struktura koljena. Upotrebom ove tehnologije, koju smo prvi kupili i usvojili u našoj ustanovi, napravili smo korak naprijed u pružanju usluga kod sportskih povreda i imamo mogućnost da napravimo odlične operativne zahvate”, zaključio je Hodžić.

Zahvalnost za nabavku uređaja operativno osoblje upućuje Vladi kantona i menadžmentu Kantonalne bolnice Zenica. KLIX