Home » Kantonalna bolnica Zenica i dalje bez interventne kardiologije
Zenica

Kantonalna bolnica Zenica i dalje bez interventne kardiologije

Iako je trebao biti proveden prije dvije godine, projekat „Interventna kardiologija“ u Kantonalnoj bolnici Zenica, još nije završen. Problem je što gradska uprava Zenica osporava vlasništvo nad zemljištem. Novi menadžment najveće zdravstvene ustanove u Zeničko-dobojskom kantonu pokrenuo je aktivnosti potrebne za nastavak provedbe ovog projekta.

Ambulantna kola spremna za hitni transport pacijenata sa srčanim problemima u Sarajevo ili Tuzlu svakodnevnica su ispred Kantonalne bolnice Zenica. Bolnica ni pet godina nakon potpisivanja ugovora sa stranim partnerom nema odjel interventne kardiologije, a pacijenti, često i životno ugroženi, svakodnevno se u pratnji medicinskog osoblja prevoze u Sarajevo iliTuzlu.

dr. ALMIR ROŠIĆ, šef Odsjeka kardiologije KBZ

“Ako se radi o akutnom infarktu, znači miokarda u tom trenutku, on se hitno transferira do centra gdje se radi takozvana hitna perkutarna konorarna intervencija i taj broj varira od 1 do 5 pacijenata.” 

prof. dr. BELMA POJSKIĆ, načelnica Odjela interne medicine KBZ

“Samo mi znamo koliko pacijenata je ostalo na životu zahvaljujući zaista sposobnome i predanom osoblju Internog odjela Kantonalne bolnice Zenica”.

Ključni problem bio je spor Kantonalne bolnice i Gradske uprave Zenica oko vlasništva nad zemljištem u krugu bolnice zbog kojeg je strani partner zatražio raskid ugovora. Novi menadžment bolnice pokrenuo je aktivnosti s mrtve tačke. U toku je izgradnja moderne konorarne jedinice što je i jedan od preduvjeta za izgradnju odjela Interventne kardiologije u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Zeničko-dobojskom kantonu.

dr. TARIK ZULOVIĆ, direktor Kantonalne bolnice Zenica

“Nisu ispoštovane određene klauzule ugovora i došlo je do sporazumnog raskida ugovora, a u međuvremenu se riješilo i pitanje zemljišta u KBZ, tako da se nadam da ćemo konačno raspisati poziv za izbor partnera da završimo interventnu kardiologiju i našim pacijentima obezbijedimo tu uslugu.”

dr. ALMIR ROŠIĆ, šef Odsjeka kardiologije KBZ

“Mi to kažemo angeosala. Ona bi nama omogućila i dalji razvoj jer nije samo srčani udar problem, tu je i moždani udar, tu su i, mi kažemo, periferne bolesti arterija gdje bi se pomoću te aparature moglo kod pacijenata sa moždanim udarom jednostavno da se izvrši ekstrakcija tromba i da se rješavaju i takva akutna stanja, znači akutna stanja i u neurologiji”.

Projekat Interventne kartdiologije, kao jedan od prioriteta u oblasti zdravstva, u svom ekspozeo istakao je i novi kantonalni premijer. Sudeći prema stavovima onih koji odlučuju o sudbini projekta, rješenje je na pomolu i građani Zeničko-dobojskog, ali i Srednjobosanskog kantona uskoro bi mogli dobiti ono o čemu se priča godinama. Najvažnije je da projekat bude što prije realiziran i da kardiološki pacijenti unutar takozvanog zlatnog sata dobiju potreban ljekarski tretman.

Autor: Harun Bošnjak/BHRT