Home » Kameni spavač, naša velika sramota
Zenica

Kameni spavač, naša velika sramota

Prigodnim programom protekle sedmice (srijeda 5. juni) obilježen je Dan šehida Grada Zenice na spomen-obilježju “Kameni spavač”.

Tom prilikom prisutni su mogli da svjedoče sramnom stanju u kojem se nalazi centralno spomen-obilježje našeg grada.

Svoje živote u odbrani domovine Bosne i Hercegovine dalo je 925 šehida čija imena stoje na staklenom spomeniku koji krasi ovaj plato s ciljem da se sjećamo onih koji su svoje živote dali kako bi mi danas uživali slobodu.

Ovom prilikom, javno je na stanje “Kamenog spavača” ukazala i NIhada Huseinagić, predjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca “Zlatni ljiljan” Zenica.

“Ovo ovdje što se dešava je bruka i sramota za Grad Zenicu i građane Zenice. Da neko može uzeti kamen i baciti na ovo staklo koje je neko platio i uredio. Da meni jedan gospodin kaže nikad nije vidio ljepše zdanje, a sad smo došli do ovoga” istakle je Huseinagić.

Osim razbijenog stakla na više mjesta, veliki broj kamenih kocki je uništen, a također je dio “Kamenog spavača” prošaran grafitima.

Ovaj odnos prema spomeniku onih koji su poginuli u odbrani grada i države možda najbolje opisuje stanje duha i našeg grada danas.