Home » Kako je Haris Burina okupio cijeli komšiluk i nadao se da će ovakva druženja postati praksa u Zenici
Zenica

Kako je Haris Burina okupio cijeli komšiluk i nadao se da će ovakva druženja postati praksa u Zenici

VIDEO SJEĆANJE: Kako je Haris Burina okupio cijeli komšiluk i nadao se da će ovakva druženja postati praksa u Zenici- Jutros je naš grad ostao bez jednog velikog čovjeka koji u jednu ruku je obilježio i dao svoj pečat našoj Zenici. Tokom godina rada pratili smo sve projekte našeg sjajnog Harisa Burine, a ovom prilikom se sjećamo jedne arhivske priče i događaja iz 2010. godine koji u sjećanje i pomen na našeg Harisa Burinu, prenosimo:

Zenički glumac Haris Burina istrajao je u svojoj namjeri da u svom kvartu, u zeničkoj ulici Aska Borića, okupi nekoliko desetina komšija u prvom “kvartovskom druženju”. Kako kaže, za vrijeme života u Francuskoj prisustvovao je sličnim hepeninzima, te odlučio da u gradu i državi poznatoj po gostoprimljivosti, napravi nešto slično.

– Dočekali smo situaciju da živimo u istom ulazu, a čovjeku ne znamo ni ime. Pozvao sam ugostitelje, prodavnice, skoro svi su se odazvali, sa dječicom iz kvarta sam dogovorio da prethodno očiste park u kojem se igraju, imamo muziku, roštilj, druženje je ipak iznad i prije svega, kazao nam je Burina, kad smo ih posjetili. Čak ih je i vrijeme poslužilo, jer nakon višesatne kiše, grada i olujnog nevremena poslijepodne, u subotu predvečer pojavilo se i sunce, a barem nakratko, nebo iznad Zenice bilo je vedro.

Burina kaže da je smisao “kvartovskog druženja” da se potvrdi narodna da ti je komšija kao brat, a da to želi da isproba na svom kvartu, koji živi, diše 24 sata, te ima niz poznatih i priznatih ljudi, koji u njemu žive.

– Želja mi je da za nama krenu, da nas kopiraju drugi kvartovi u Zenici, ali i cijeloj BiH, kaže nam Burina.

Tekst i video: 20. juni 2010. godine, Zenica.