Home » HDZ BiH u novoj vlasti ZDK-a bez znanja DF-a
BIH

HDZ BiH u novoj vlasti ZDK-a bez znanja DF-a

Sada je i službeno potvrđeno, HDZBiH će biti dio vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu. Iako je DF kao član koalicije stranaka Šestorke ranije zauzeo stav da ne žele širiti koaliciju s HDZ-om, koji, pak, slijedeći stav HNS-a ne želi DF za partnera, čini se da bi Zeničko-dobojski kanton mogao biti izuzetak.

Bez konsensuza koalicijskih partnera do formiranju nove Vlade stiglo se na način da su NES i NiP prepustili po jedno ministarstvo, pa tako Narod i pravda neće imati svoje ministre u novoj vladi. S druge strane, iz DF-a tvrde kako nisu znali za ovaj dogovor.

Dogovor da HDZ BiH dobije svoj dio kolača vlasti u Zeničko-dobojskog kantona je završen.

“HDZ BiH je tražio dva ministarstva u vladi ZDK-a koja po zakonu o Vladi i Ustavu pripadaju hrvatskom narodu i dobili smo to i to Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i Minstarstvo zdravstva”, istakao je Josip Martić, član pregovaračkog tima KO HDZ BiH.

U rukama HDZ BiH sada su ministarstva koja su ranije bila namijenjena NES-u i NiP-u. Uvođenje HDZ-a BiH posao je koji je završen po vertikali koalicije Osmorka – HDZ BiH, s tim što im NiP prepušta jedino ministarstvo.

“Ovo je dio priče koji je jučer ozvaničen na nivou države, gdje je HDZ postao naš koalicioni partner na državnom i federalnom nivou i oni su ovdje dio naše unutrašnje priče, a naš potpisani sporazum i dalje stoji na snazi”, kaže Harun Čolić, predsjednik Kluba zastupnika Naroda i pravde.

Dakle, HDZBiH je postao dio vlasti a da nije potpisnik koalicionog sporazuma Šestorke prema kojem uvođenje novih partnera nije bilo moguće bez konsenzusa svih partnera, a Demokratska fronta Zeničko-dobojskog kantona je već ranije zauzela stav da ne želi širiti koaliciju s HDZ-om.

“Malo sam iznenađen time što sam vidio. To je nešto što DF nije bio upućen u tu raspodjelu. Trenutno nije jasno zašto se HDZ toliko gura u tu priču s nama kada je jasan naš stav. Sačekat ćemo nastavak razgovora pa ćemo vidjeti šta će se dešavati”, navodi Goran Bulajić, povjerenik Kantonalnog odbora DF ZDK.

Prema dokumentu koji je upućen u Skupštinsku proceduru, DF je već dao prijedloge za pozicije u ministarstvu finansija i resoru za boračka pitanja, no do konačnog stava oni su obuhvaćeni trenutnom raspodjelom. SDP će imati tri ministra i to unutrašnjih poslova, prostornog uređenja i komunikacija te obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Bosanskohercegovačka inicijativa zadržala je mjesto premijera i resor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. NES-u pripada ministarstvo privrede dok će Naša stranka prvi put imati ministra u Vladi ZDK i to za pravosuđe i upravu. Već naredne sedmice pred skupštinskim zastupnicima trebalo bi se naći potvrđivanje nove vlade čija je mandatarka Amra Mehmedić, dojučerašnja pomoćnica Fuada Kasumovića u Gradskoj upravi Zenice.

federalna.ba

Tags