Home » Gradovima i općinama u ZDK 2,1 miliona KM za projekte cestovne infrastrukture
Zenica

Gradovima i općinama u ZDK 2,1 miliona KM za projekte cestovne infrastrukture

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, donijela je Odluku o odobravanju sredstava za realizaciju kapitalnih projekata drugim nivoima vlasti iz oblasti cestovne infrastrukture za 2023. godinu.

Odobrena su sredstva u iznosu od 2.100.000 KM, a predviđena je realizacija 12 projekata cestovne infrastrukture u šest gradova i općina ovog kantona.

U općini Žepče planirana su dva projekta: Rekonstrukcija i asfaltiranje lokalne ceste Begov Han – Fatići (40.000 KM) i Postavljanje video nadzora na gradskim ulicama (40.000 KM), Općina Maglaj će realizovati tri projekta: Rekonstrukcija i asfaltiranje ceste Ulice Bosanska – Prvi mart (250.000 KM), Sanacija i rekonstrukcija Ulice Srebreničkih žrtava rata (900.000 KM) te Rekonstrukcija i asfaltiranje lokalne ceste Domislica-Čobe.

Na području Grada Zavidovići predviđena su tri projekta, i to sanacija lokalnih cesta u MZ Mečevići (20.000 KM), MZ Kovači (20.000 KM) i MZ Rujnica (50.000 KM), na području Grada Visoko predviđena je Sanacija i rehabilitacija Lokalne ceste u naselju Ravne (80.000 KM) te Sanacija postojećeg parkinga na Ravnama (160.000 KM), a u Gradu Zenica planirana je Sanacija pristupne ceste Kužno groblje Zenica (190.000 KM).

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Danijel Pašić rekao je da je ravnomjerni razvoj i jednako ulaganje u sve jedinice lokalne samouprave jedno od ključnih opredjeljenja ove vlade.

– Ovom odlukom smo potvrdili da pokušavamo jednako ući u sve gradove i općine. Sredstva će vrlo brzo biti transferisana jedinicama lokalne samouprave, čime ćemo stvoriti uslove za početak realizacije projekata – rekao je ministar Pašić.