Home » Gradnja ceste od Lašve do Nević-Polja vraćena na početak
BIH

Gradnja ceste od Lašve do Nević-Polja vraćena na početak

Izgradnja brze ceste od Lašve do Nević-Polja, koju ovaj prostor čeka skoro pa pola stoljeća, još nije počela. Iako se činilo da su politike konačno usaglasile spisak želja i interese pojedinaca te se najavljivao početak radova na dvije dionice ukupne dužine 9 kilometara, ona kroz Poslovni centar ponovo je vraćena na početak. A i na onoj od Nević-Polja do ulaza u Vitez građevinskih mašina još nema ni na vidiku. Jedino se zna da je izvođač. koji je u aprilu potpisao ugovor za posao vrijedan skoro 75 miliona maraka, u Travniku slavio konačno postizanje dogovora sa podizvođačima na ovoj dionici.

„Nastavljamo aktivnosti na daljnjoj realizaciji time što ćemo raditi glavne projekte i izdavajati novac za izgradnju. Imamo pripremljen novac za dvije dionice. Ja vam sad obećavam – na proljeće se vidimo na gradilištu“, kazao je u junu prošle godine u Travniku aktuelni direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder. Proljeće je poodavno prošlo, a na spomenutim dionicama nema ni direktora, a ni građevinskih mašina. Stanje na onoj kroz Poslovni centar Vitez i na kojoj su, kako tvrde u JP Ceste FBiH u čijoj je nadležnosti ova dionica, radovi mogli početi u februaru prošle godine – vraćeno je na početak. Naime, nakon što je svima bilo jasno da, ako bi na ovoj dionici od 4,2 kilometra bilo pet kružnih tokova, ona ne bi imala obilježja brze ceste, predloženo je rješenje sa tri kružna toka. No. onda je stigao novi spisak želja.

Direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić objašnjava kako je Općina Vitez, nakon što je razgovarala sa privrednicima, zatražili da urade novi projekt gdje bi se pomirili zahtjevi lokalne zajednice i privrednika: „Trenutno ga pripremamo i uskoro ćemo licitirati objavu izrade projektne dokumentacije. Vraćamo se, nažalost, na početak“.

Nešto dalje od početka je dionica dužine 4,8 kilometara od Nević-Polja do ulaza u Vitez, za koju je u aprilu potpisan ugovor sa izvođačem radova, a tek prije nekoliko dana dobijena je građevinska dozvola i postavljene table te se na njoj, kažu, obavljaju pripremni radovi. No, zbog primjedbi stanovnika MZ Nova Bila na projekt, zbog kojih su ovdje danas boravili predstavnici Autocesta i izvođača radova, očigledno je da će trasa trpjeti izmjene, o čemu niko nije htio govoriti u kameru. Dok čekaju početak radova na brzoj cesti koju im desetljećima obećavaju, stanovnicima ovog kantona, ali i svima onima koji putuju prema Bihaću ili Banjoj Luci – ne preostaje ništa drugo do naoružati se strpljenjem jer to im je jedino preostalo.

VIDEO: federalna.ba