Home » Grad Zenica u Programu podrške marginaliziranim grupama
Zenica

Grad Zenica u Programu podrške marginaliziranim grupama

U Zenici je potpisan ugovor između USAID-a i Grada Zenice u okviru podrške marginaliziranim grupama. Riječ je o projektu samozapošljavanja i otvaranja prvog biznisa. Ukupna vrijednost projekta je 60.000 KM, a finansirat će ga Grad Zenica i USAID.

Program podrške zaštite ljudskih prava u BiH kroz projekte zapošljavanja i samozapošljavanja marginaliziranih grupa pokrenula je Vlada Sjedinjenih Američkih Država da bi unaprijedila institucije vlasti. Do sada je kroz ove projekte u 10 općina i gradova pokrenuto oko 70 biznisa. U narednom periodu biće potpisani ugovori sa još 10 lokalnih samouprava. Ugovor je danas potpisan u sjedištu Uprave Grada Zenice.

“Što se tiče samih kriterija, ono što je nama ključno je da su to biznisi koji će biti novoformirani. Riječ je o formiranju, razvoju i osnivanju novih biznisa, što znači da ne možemo podržavati trenutne. A što se tiče oblasti, nismo ograničeni. Podržali smo u prethodnom ciklusu od poljoprivrednih obrta, do nekih zanatskih obrta, razvoja nakita, u tom smislu nemamo nikakvih ograničenja”, pojašnjava Dunja Jalimam, zamjenica direktora Programa podrške u zaštiti ljudskih prava USAID Inspire.

Ukupna vrijednost projekta za Zenicu je 60.000 KM, a finansirat će ga po 50 posto USAID i Grad Zenica.

„Ubrzo će biti javni poziv. Javnim pozivom će se odabrati ljudi ili žene koje će dobiti novac, otprilike pojedinačno do 10.000 maraka. Pozivam privrednike Zenice i sve one koji se žele baviti biznisom. Grad Zenica ubrzo raspisuje novi radni poziv, vrijednost toga je 300.000 marka za otvaranje novih biznisa“, istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Dosadašnje evaluacije su pokazale da je ovaj poduzetnički  model održiv, te su očekivanja da će i ovaj put biti zainteresiranih, te da će samo u Zenici biti otvoreno od šest do osam novih biznisa.

“Pored finansijske podrške pružamo i mentorsku stručnu savjetodavnu podršku. U nekim lokalnim zajednicama gdje smo imali manjak broja prijavljenih ponavljali smo i javne pozive nakon čega smo imali i veći broj. Treba raditi i na promociji, tu smo u svakom segmentu razvoja, pružamo podršku”, dodaje Jalimam.

Javni poziv bit će raspisan nakon što se sa svakom jedinicom lokalne samuprave potpiše ugovor, a očekivanja su da će to biti u septembru ove godine. Biznisi koji budu izabrani dobit će jednogodišnju podršku.

federalna.ba