Home » Gledajte Zeničane uživo u državnom finalu Red Bull Campus Clutch Bosna i Hercegovina
Sport

Gledajte Zeničane uživo u državnom finalu Red Bull Campus Clutch Bosna i Hercegovina

U Sarajevu je održano državno finale Red Bull Campus Clutch Bosna i Hercegovina nakon kojeg su se Zeničani pobjednici na bh. takmičenju plasirali i predstavljaju BIH na velikom svjetskom finalu globalnog studentskog eSport takmičenja kreiranog za video igru Valorant. Prethodno su, podsjećamo, u BiH organizirana dva kvalifikacijska turnira.
Tim sa Politehničkog fakulteta UNZR igra protiv Grčke.
U nedjeljnom snage su odmjerili TIM “RANDOMS” i TIM “BRNJE”.
TIM “RANDOMS” dolazi iz Zenice i u njemu su:
1. Muhamed Mehmedović
2. Jahija Okan
3. Tarik Mujkić
4. Emir Varupa
5. Selman Patković
TIM “BRNJE”, ekipa dolazi iz Mostara i čine je:
1. Vedran Šuman
2. Mate Topić
3. Marko Lovrić
4. Hrvoje Primorac
5. Stipan Popović
Snimak državnog finala možete gledati na ovom linku:
Inače, u ovom globalnom takmičenju učestvuju studenti sa više od 300 univerziteta iz više od 50 zemalja širom svijeta, a bh. pobjednici iz Zenice predstavljaju našu zemlju, kao i svoj univerzitet. Nakon takmičenja na regionalnom takmičenju gdje učestvuju Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Bugarska, Rumunija, Grčka, Turska i BiH, imaju šansu da se plasiraju  na svjetsko finale od 18. do 21. juna 2021. godine, gdje će se sa ostalim studentima boriti za titulu najboljih.
Prilika je to da se na svjetskom finalu bore protiv najboljih studentskih igrača Valoranta i možda postanu zvijezde eSporta. Osim toga, svom će univerzitetu donijeti i najmoderniji gaming hub.
Valorant je taktička ‘pucačina’ u prvom licu (FPS) za PC, u kojoj timovi igraju 5 na 5. Dolazi od Riot Gamesa, tvoraca League of Legends. Ovo je jedna od najiščekivanijih igrica 2020. godine i lansirana je prošlog juna. Zatvorena beta verzija je pokrenuta u aprilu. Već prvog dana je oborila rekord u gledanosti, sa 34 miliona sati gledanja u jednom danu. Zabilježila je 1,7 miliona istovremenih gledalaca, odmah iza svjetskog finala 2019 u igrici League of Legends.