Home » FREE DOCUMENTARY: Zatvor Zenica, Bosna i Hercegovina
Crna hronika

FREE DOCUMENTARY: Zatvor Zenica, Bosna i Hercegovina

U četvrtoj epizodi treće sezone serijala IZA REŠETAKA nezavisne internacionalne produkcije FREE DOCUMENTARY donosi priču Zatvor Zenica, Bosna i Hercegovina | zatvorski dokumentarac u 4K rezoluciji.

Zatvor Zenica – najveći je i najteži zatvor u Bosni i Hercegovini. utvrđeni objekt iz 1886. i danas postoji u originalnom obliku. Zatvor je preživio sve vrste unutarnjih i vanjskih prijetnji: pobune, pokušaje bijega, oba svjetska rata i rat u Bosni 1990-ih. Zatvor Zenica ima mjesta za nekoliko stotina osuđenika.

Od lakših kaznenih djela poput pljačke do ratnih zločinaca, iza rešetaka je trenutno petsto pedeset zatvorenika. Treba ih resocijalizirati u tri grupe i reintegrirati u društvo.

Grupa C su najopasniji ljudi u BiH i pod stalnom su kontrolom u samicama.

Grupa A, s druge strane, uživa privilegije kao što su posao, pa čak i dopust za vikend. Oni koji se pridržavaju pravila u Zenici mogu imati posjete tri puta mjesečno. Svako tko se opire i protestira dobiva samo 60 minuta posjeta mjesečno. Jedan od privedenih je i Viković Dževad, koji je od penzionera ukrao 1.800 eura i drugi put je zatvoren u Zenici.

Zatvorska policija svakodnevno dežura kako bi osigurala najveći bosanski zatvor unutar pet i pol metara visokih zidina. Disciplina i fizička spremnost apsolutna su obaveza koju uprava zatvora redovito provjerava. Jedan od zatvorskih policajaca je Boris Soko, koji osigurava osiguranje na stazi četiri, a već je preživio pokušaj ubistva.

Ova epizoda Iza rešetaka govori ne samo njegovu priču, već i priču o zatvorenicima i zatvorskom okruženju te u impresivnim slikama pokazuje kako funkcionira život iza rešetaka.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Besplatno se pretplatite na besplatni dokumentarni kanal: https://bit.ly/2YJ4XzQ
Instagram: https://instagram.com/free.documentary/
Facebook: https://bit.ly/2QfRxbG
Twitter: https://bit.ly/2QlwRiI
▬▬▬▬▬▬▬▬▬
#FreeDocumentary #Documentary #BehindBars
▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Free Documentary posvećen je besplatnom donošenju dokumentarnih filmova visoke klase na YouTube. S najnovijom kamerom koju koriste poznati filmaši koji rade za poznate produkcijske studije. Vidjet ćete fascinantne snimke iz dubokog mora i u zraku, hvatajući sjajne priče i slike iz svega što naš lijep i zanimljiv planet nudi. Uživajte u pričama o prirodi, divljini, kulturi, ljudima, povijesti i još mnogo toga.