Home » Epidemiološka situacija na području Zenice je u skladu sa razdobljem u kojem se nalazimo
Zenica

Epidemiološka situacija na području Zenice je u skladu sa razdobljem u kojem se nalazimo

Sezona je gripe, ali i ostalih respiratornih infekcija. Covid je u kontinuitetu prisutan, a zabilježeni su slučajevi tzv. velikog kašlja. Najosjetljivija skupina su novorođenčad i starije osobe. Stručnjaci upozoravaju na važnost vakcinacije kako ne bi došlo do mnogo većih posljedica.

Epidemiološka situacija na području Zenice je u skladu sa razdobljem u kojem se nalazimo. Iako je broj respiratornih infekcija u porastu, još nije prisutna epidemija. Od početka oktobra, od kada počinje nadzor nad gripom, u Zenici je evidentiran 2.521 slučaj respiratorne infekcije i 202 slučaja stanja sličnih gripi.

“Ona trenutno kola svugdje na području Federacije pa tako i u Zenici i možemo reći da je gripa tek negdje na početku – njen pik očekujemo tek u januaru i februaru i ne čudi ovaj povećan broj pacijenata koji je trenutno prisutan u ambulantama porodične medicine”, kazala je Aida Hodo-Brdarević, načelnica Službe za higijenu i epidemiologiju u Domu zdravlja Zenica.

Najosjetljivija skupina su djeca, naročito novorođenčad i mlađa djeca do godinu dana koja još uvijek nisu uspjela razviti imunitet.

“U zadnja tri mjeseca imamo i sporadičnih slučajeva i covida i velikog kašlja, o tome se već neko vrijeme govori i apelujemo na vakcinaciju, jer su oboljeli uglavnom nevakcinisani, a jedina dokazana mjera je vakcinacija”, poručuje, Džemila Memagić-Begagić, pedijatrica u Dječijem dispanzeru Doma zdravlja Zenica.

Situacija bi mogla biti znatno gora ukoliko se već prisutna epidemija velikog kašlja i morbila proširi na ostatak naše zemlje. Osim redovne vakcinacije, koja u znatnoj mjeri štiti djecu od ovih zaraznih bolesti, vakcine protiv gripe također imaju značajnu ulogu u prevenciji bolesti.

“Vakcinacija protiv sezonske gripe se preporučuje. Zenica je za ovu godinu dobili 960 doza za tačno određenu populaciju, odnosno one najugroženije – stariji od 65 , trudnice i hronične bolesnike; 220 doza vakcine protiv gripe za zdravstvene radnike – sve doze vakcina su utrošene, primili smo ih krajem 11. mjeseca”, dodaje Hodo-Brdarević

Oni koji to do sad nisu učinili još mogu primiti vakcinu protiv gripe, ali treba imati na umu da je potrebno 15 dana da se stvore antitjela. Vakcine su besplatne za najrizičniji populaciju, dok drugi to mogu uraditi komercijalno posredstvom ambulanti porodične medicine. S ciljem prevencije potrebno je smanjiti kontakt s osobama koje imaju respiratorne smetnje i redovno prati ruke.

“Imamo mi više vidova prevencije. Pored redovne vakcinacije, primarno u ovim zimskim mjesecima treba izbjegavati zatvorene zapušene prostore, zatim pravilna ishrana, redovna tjelovježba, fizička aktivnost – to dokazano poboljšava imunološki sistem, imunološki odgovor”, napominje Memagić-Begagić.

Struka upozorava da prehlada nije isto što i gripa, te apeluju na roditelje da prije svega prate stanje svog djeteta, da ga ne izlažu dodatnim traumama, da pokušaju oboriti temperaturu i prilagoditi ishranu. U slučaju da temperatura ne spada, posjetiti dječiji dispanzer i potražiti savjet ljekara.