Home » Dvanaesti dan agonije zeničkih rudara
Zenica

Dvanaesti dan agonije zeničkih rudara

Dvanaesti je dan agonije u kojoj se nalaze zenički rudari. Plate i topli obrok ni danas nisu dobili, a jedino što su dobili je nova nada da bi konačno moglo biti pronađeno rješenje za deblokadu računa. Nakon što se jučerašnjem sastanku u Vladi Federacije i resornom ministarstvu nije odazvao predstavnik Grada Zenica, konačno se oglasio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je za sutra zakazao novi sastanak. No, danas se oglasila i Uprava zeničkog rudnika, traže otpis kamata zbog kojih je račun u nekoliko navrata i bio blokiran.

Radnički neposluh još je u toku jer rudari u jame ne žele sve dok ne dobiju plate. Za to vrijeme iz Uprave rudnika pozivaju nadležne u Gradu Zenica na deblokadu računa i predlažu dugoročno rješenje problema.

Iz Rudnika tvrde da do blokade računa ne bi ni došlo da je Grad Zenica ispunio svoj dio obaveza nakon što je Rudnik isplatio glavnicu duga za korištenje gradskog građevinskog zemljišta.

Grad Zenica po prijavi na javni poziv RMU, iako je ispunjavao uslove iz javnog poziva, nije se očitoavo i time je prešutno izuzeo rudnik od oslobađanja plaćanja zatezne kamate“, pojašnjava Mensur Hukić, direktor ZD RMU Zenica.

„Ovdje se radi o diskriminaciji u odnosu na Rudnik Zenica i druga pravna i fizička lica koja su na tom javnom pozivu oslobođena kamate. Moram naglasiti da tu ima mnogo drugih preduzeća kojima se to oprostilo, a rudniku nije“, istakla je Aida Branković, rukovodilac Službe za pravne i opće poslove RMU Zenica.

Nakon što na jučerašnjem sastanku nije učestvovao predstavnik Grada Zenica i nakon desetak dana šutnje iz Gradske uprave na zvaničnoj Facebook stranici oglasio se i gradonačelnik Fuad Kasumović koji tvrdi da je na godišnjem odmoru. Lopticu odgovornosti prebacuje na Elektroprivredu i resorno ministarstvo tvrdeći da se dug mora isplatiti:

„Očekujemo da resorno federalno ministarstvo i menadžment visokoprofitabilnog društva EPBiH izvršavaju svoje obaveze prema uposlenicima, među koje spadaju i zenički rudari, ali institucijama i ustanovama kao što je i Grad Zenica. Podsjećam da dugovanja Elektroprivrede BiH prema Zeničanima datiraju iz 2005. godine, te da nema opravdanja za nepoštovanje više sudskih presuda u korist Grada Zenica koji je uvijek imao razumijevanja.“

Novi pokušaj da se za istim stolom približe stavovi sindikata, vladajućeg društa, uprave rudnika kao i Grada Zenica je već sutra i to na zahtjev Kasumovića. Stavovi jasni – jedni žele otpis, drugi isplatu dok iz krovnog rudarskog sindikata predlažu sporazum koji bi značio reprogram dugovanja i deblokadu računa.

„Naš je jedini zahtjev da se račun deblokira, da se uplati plata i topli obrok, a oni nek se dogovore kako god hoće“, kaže Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica.

„Očekujemo najbolji ishod za rudare, a to je deblokada računa i isplata plata. Nije neizvjesno samo danas, neizvjesno je 13 dana i iz sata u sat će biti teže“, poručio je Nedžad Duraković, član Sindikalnog odbora RMU Zenica.

Svakim danom obustave rudnik koji je opterećen brojnim nedaćama u finansijskom poslovanju trpi gubitke koji su već premašili milion maraka. No trenutno su sredstva za isplatu plata rudarima osigurana ali ih je zbog blokade računa nemoguće isplatiti. Kako je u pitanju više od 900 uposlenih sa svojim porodicama, kompromis u ovom slučaju je zaista krajnje neophodan, javlja federalna.ba

VIDEO: BHT – FTV