Home » DOMOVINA U SRCU – Bosanskohercegovačke patriote u odbrani domovine
Zenica

DOMOVINA U SRCU – Bosanskohercegovačke patriote u odbrani domovine

DOMOVINA U SRCU – Bosanskohercegovačke patriote u odbrani domovine

Povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine u četvrtak 23.novembra 2023. godine, u prostorijama Muzeja grada Zenica održana je edukativna tribina pod nazivom: DOMOVINA U SRCU – Bosansko hercegovačke patriote u odbrani domovine.

Organizatori tribine bili su: Organizacija porodica šehida i poginulih boraca „Zlatni ljiljan“ Zenica, Udruženje „Baton“ i veterani Prve zeničke -303 viteške brigade.

Početak tribini je obilježen intoniranjem državne himne i odavanjem počasti

svim bosanskohercegovačkim patriotima koji su dali svoje živote za odbranu

Bosne i Hercegovine i očuvanju njene višestoljetne državnosti.

Posjetioci su imali priliku da spoznaju značaj ZAVNOBiH-a, održanog 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić gradu, te doprinos patriota Zenice u odbrani Zenice i Bosne i Hercegovine kroz prizmu uloge Prve zeničke – 303 viteške brigade u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine.

Izlagači su bili: Amir Ismić -doktor historijskih nauka, Muhamed Begagić – jedan od komandanata 303 viteške brigade i Nihada Husejnagić – predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca „Zlatni ljiljan“, a ulogu moderatora tribine obavio je Faruk Kadrić.

Na tribini je ukazano na značaj izučavanja naše prošlosti i razvijanja kulture sjećanja i pamćenja koju treba učiniti pristupnom mladim generacijama.

Učesnici tribine posebno su istakli da mladi ljudi kroz naš postojeći sistem obrazovanja, posebno u osnovnim i srednjim školama, imaju male mogućnosti da uče i spoznaju prošlost Bosne i Hercegovine. Otuda je upućen apel nadležnim strukturama da se ovi nedostaci što prije otklone.

Moramo naučiti lekcije iz prošlosti kako bi spremnije prihvatili ono što dolazi sutra, i imali svjetliju budućnost.