Home » Dokumentarac o Zenici “Putnici mira” uokviru projekta TrodimenzioNACIONALNOST
Zenica

Dokumentarac o Zenici “Putnici mira” uokviru projekta TrodimenzioNACIONALNOST

Isječak iz dokumentarnog filma “Putnici mira”, Dokumentarni film “Putnici mira” – je film koji je nastao u toku projekta „TrodimenzioNACIONALNOST“ u okviru javnog poziva PRO-budućnosti. Izradu ovog filma je podržala Američka Agencija za međunarodni razvoj USAID.

Cilj projekta jeste promocija pomirenja, razumijevanja i upoznavanja drugačijih religijskih i kulturnih osobina. U toku projekta smo implementirali četiri aktivnosti od kojih je jedna i snimanje dokumentarnog filma. Film smo snimali u pet gradova u BiH: Zenica, Jajce, Vareš, Foča i Mostar. Snimljeno je preko 15 kulturno-historijski objekata i znamenitosti, od kojih su većina nacionalni spomenici. Također u našim projektnim aktivnostima su učestvovali pripadnici svih nacionalnosti zastupljenih na našim prostorima, te dali ovom projektu multinacionalani karakter. Na finalnoj aktivnosti ovog projekta, konferenciji u Jajcu, učesnici su imali priliku da se druže i razgovaraju o temama pomirenja kroz interaktivne radionice. Cilj ovih aktivnosti je sadržan u sljedećoj rečenici: Razumijevanjem drugih i drukčijih svjedočimo o zrelosti naše lokalne zajednice koje je otvorena za sve ljude i shvatanja činjenice da živmo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih. PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV), kaže autor Muhamed Limić.

SULTAN AHMEDOVA DŽAMIJA

CRKVA SVETOG ILIJE

SEJMENSKA DŽAMIJA

Sadržaj ovog filma ne održava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a. PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV).