Home » Delegacija Univerziteta u Poatjeu u posjeti Univerzitetu u Zenici, najavljena intenzivna saradnja
Zenica

Delegacija Univerziteta u Poatjeu u posjeti Univerzitetu u Zenici, najavljena intenzivna saradnja

Univerzitet u Zenici tokom cijele ove sedmice bit će domaćin uzvratne posjete delegacije profesora francuskog Univerziteta iz Poatjea, tokom koje će biti organizovan niz sastanaka i treninga za zaposlenike UNZE-a te i predavanja za studente zeničkog univerziteta.

Cilj ove posjete je da francuski i bosanskohercegovački univerzitet definišu prioritete međusobne saradnje, prošire saradnje u segmentu naučno-istraživačkog rada, unaprijede mobilnost studenata i zaposlenika, kao i kontinuirane edukacije zaposlenika.

Poseban akcenat će biti stavljen na saradnju u okviru istraživanja za master i doktorske disertacije te razvijanje zajedničkih studijskih programa, odnosno izdavanja “dvojnih diploma”.

– UNZE je opredijeljen da uspostavlja stratešku saradnju s ovim univerzitetom, koji je star 593 godine i to nama predstavlja veliku čast i zadovoljstvo, da možemo jačati saradnju. Dosadašnja saradnja uspostavljena je kroz određene društvene nauke, kroz jezike i preko Filozofskog fakulteta, ali imamo ambicije i pozitivan odgovor sa njihove strane da tu saradnju jačamo na društvenim naukama. Posebno na Pravnom i Ekonomskom fakutetu, ali i tehničkim naukama. Izrazili su želju da su zainteresovani da izdajemo i dvojne diplome – Univerziteta u Zenici i Univerziteta u Poatjeu, a to je jedno veliko bogatstvo – kazao je rektor UNZE-a Jusuf Duraković, koji je organizirao prijem za francuske goste na početku njihovog boravka u Zenici.

Zahvalio je profesorici Sanji Bošković na, kako je kazao, svoj podršci koju pruža razvoju UNZE-a. Profesorica Bošković predaje Slavistiku na Univerzitetu u Poatjeu te je i odgovorna osoba za međunarodne projekte za istočnu Evropu i regiju Balkana.

– Sigurno ćete pretpostaviti da sam posebno motivisana za balkansku oblast i veoma mi je drago što se nalazimo u Zenici te što ćemo moći da produbimo naše upoznavanje i buduću saradnju. Zenica je izuzetan univerzitet, s jednim velikim potencijalom i dinamikom koja se iz godine u godinu, ne samo potvrđuje, nego i povećava – kazala je Bošković, koja je najavila kako je ovo samo jedna u nizu posjeta koje će uslijediti u narednom periodu.

Ideja je, naglasila je, da razvijaju zajedničke istraživačke projekte i u okviru nastavno-studijskih programa.

– Dvojne diplome su ključna riječ i istovremeno budućnost za sve studente – koliko student u Zenici, toliko i studente u Poatjeu. To je projekat koji iziskuje jednu vrstu posvećenosti, ali u svakom slučaju nije toliko glomazan i težak za realizaciju – dodala je Bošković, koja je naglasila kako bi se ta vrsta saradnje mogla uspostaviti već naredne godine.

Profesor Didaktike i francuskog jezika Freiderikos Valetopoulos izrazio je zadovoljstvo što može, preko francuskog jezika, donijeti i jednu novu kulturu, ali da i oni saznaju nešto više o Zenici i Bosni i Hercegovini te kulturi ovog podneblja.

– To mi je posebno drago i u razgovorima smo s UNZE-om o mogućnosti neke vrste povratka francuskog jezika na UNZE. Istovremeno, univerziteti moraju biti otvoreni pa se nadamo da će taj povratak biti otvoren i prema gradu. S druge strane, razvijanje prisustva francuskog jezika i kulture recipročan je put. Nama je, također, jako važno da možemo da razvijamo prisustvo bosanskog jezika i bosanske kulture u Francuskoj – kazao je Valetopoulos.