Home » Dado Ruvić priredio prvu bh. video izložbu “Nju je lako voljeti”
Kultura

Dado Ruvić priredio prvu bh. video izložbu “Nju je lako voljeti”

U Muzeju grada Zenice večeras je održana prva bh. video izložba “Nju je lako voljeti” u organizaciji Dade Ruvića & Dron.ba. Na večerašnjoj izložbi Ruvić je prisutnima prezentovao svoj dugogodišnji rad na promociji ljepota Bosne i Hercegovine.

Kako je istakao sam autor, koji je bio fotoreporter nekoliko domaćih i svjetskih medijskih kuća, na izložbi su, na ukupno 13 ekrana, predstavljeni snimci iz zraka, koji su nastali posljednjih osam godina te na više od 500 lokacija u cijeloj BiH.

“Preko 850.000 kilometara pređenih u autu imam, oko 90% od toga sam prešao kroz našu zemlju. Svaki pedalj ove prelijepe zemlje znam i svaki put iznova se zaljubljim u nju. Kada čovjek misli da se zasitio, da poznaje put kojim je prošao prethodnih dana, uvijek nešto novo iznenadi. Prije nego smo počeli raditi serijal na televiziji vidjeli samo da imamo dobar feedback na internetu. Bilo mi je žao da generacija mojih roditelja koji većinom nemaju pristup internetu ne doživi ono što doživljavamo mi i internet publika. Cijeli serijal, kampanju, sve smo prilagodili televiziji. Emisije, kratke forme, imaju ogromnu gledanost. Prepoznatljivi smo u svakom kutku BiH zahvaljujući televiziji N1, ali i ljepotama BiH.”

Ova izložba predstavlja prvu bh. video izložbu koja u potpunosti približava sve ljepote naše domovine posjetiocima, a ideja je da u narednih godinu dana ova izložba putuje širom Bosne i Hercegovine.

 “Narednu godinu ova izložba putuje kroz BiH, a cilj nam je završiti je u Sarajevu. Svakako projekat “Ljepote BiH” ili “Nju je lako voljeti” nastavlja se snimati na novim lokacijama, ali u nešto drugačijoj formi, a gdje ćemo je prilagoditi i mlađoj publici” dodao je Ruvić.

“Upravo mi se nakon nekoliko godina ostvario jedan mali san, a to je da napravim video izložbu u muzeju. Uvijek sam se trudio ići naprijed i ovaj put uspio da dašak modernih tehnologija stigne i u muzej. Izložba je poklon svima koji vole ovu zemlju, a ja ću vam ovom video izložbom pokazati zašto je jedinstvena, posebna, najljepša i zašto je nju lako voljeti” za kraj je zaključio Dado Ruvić, direktor kompanije dron.ba.

Direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević, koji je i otvorio izložbu, podvukao je kako su sve izložbe fotografija Dade Ruvića premijerno bile postavljene upravo u prostoru zeničkog muzeja.

-Bile su to izložbe o staroj i novoj Zenici, o Zenici snimljenoj odozgo-dronom te izložba o Srebrenici. Nakon te tri izložbe, nije trebalo dugo čekati na logičan potez da dobijemo i prvu video izložbu, koja je posvećena bosanskohercegovačkim ljepotama.

Ova nas izložba upućuje kako i zašto da volimo svoju domovinu – kazao je Jašarević, koji je dodao kako je ovo i najbolji poklon za Dan državnosti.