Home » Civilna zaštita ZDK uskoro formira specijalni tim za spašavanje iz ruševina
Zenica

Civilna zaštita ZDK uskoro formira specijalni tim za spašavanje iz ruševina

ZDK uskoro će dobiti vlastiti USAR tim. Poučeni iskustvima spasilaca koji su učestvovali u sanaciji posljedica prošlogodišnjih razornih zemljotresa u Turskoj, Kantonalna uprava civilne zaštite u narednom periodu će oformiti specijalni tim za spašavanje iz ruševina. Za njegovo opremanje po programu utroška planirano je 170.000 maraka.

O važnosti formiranja USAR tima najbolje svjedoče spasioci GSS-a koji su učestvovali u akcijama spašavanja unesrećenih u razornim zemljotresima u Turskoj.

Samir Bešlija iz zavidovićkog GSS-a kaže kako su to najobučeniji među spasiocima. Kako objašnjava, oni prvi dolaze na ruševine i njihovo prisustvo je ključno u svakom kontekstu spašavanja života – oni markiraju teren i odrađuju sve pripreme da bi se što sigurnije moglo prići.

“Trebalo biti da pripadnici GSS-a završe obuku za USAR tim i da se mogu baviti tim stvarima jer policija u tim situacijama ima svoje ovlasti, vatrogasci svoje, hitne službe svoje. USAR tim je specijalizovan da ide u ruševine, da izvlači ljude”, ističe Kenan Hrustanović, načelnik GSS-a – stanica Zenica.

Kantonalna uprava civilne zaštite ZDK-a okupit u ovaj jedinstven spasilački tim 15 članova službi za spašavanje iz ruševina i sa visina. Način je to da se što spremnije dočekaju mogući zemljotresi poput onih u Turskoj, ali i posljednjeg – prednovogodišnjeg, koji je služio kao vid upozorenja.

“U programu utroška za ovu godinu planirali smo izdvojiti preko 170.000 KM za opremanje tog tima. Gledat ćemo da ih što prije obučimo i certificiramo, tako da su oni spremni sutra da mogu izaći u susret svima, i ovdje i u drugim sredinama, zemljama”, navodi Džavid Aličić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a.

Kao i rad u GSS stanicama, i USAR tim bit će baziran na volonterskoj osnovi. No, kako kažu, pripadnici GSS-a ovaj poziv rade iz ljubavi, ali će im nova oprema dosta značiti jer na intervencije često odlaze privatnim vozilima.

“Mi smo spremni da preuzmemo tu odgovornost na sebe, da radimo na sebi, da se obučavamo jer imamo spremne ljude i zaista bi nam bila čast i zadovoljstvo da predstavljamo naš grad na najbolji mogući nacin i, na kraju krajeva, da odgovorimo na neke vanredne situacije”, poručuje Hrustanović.

Iako Kantonalna uprava civilne zaštite redovno realizuje opremanje lokalnih službi za spašavanje, formiranje USAR tima ZDK-a napravit će značajan iskorak i biti od velikog značaja.

Tags