Home » Čelik ove godine ima šansu izboriti plasman u Prvu ligu Federacije
Sport

Čelik ove godine ima šansu izboriti plasman u Prvu ligu Federacije

Nekadašnji višestruki prvak BiH u nogometu s velikim ambicijama ulazi u nastavak sezone. Čelik iz Zenice je na putu stabilizacije i ove godine ima šansu izboriti plasman u Prvu ligu Federacije, što bi predstavljalo veliki korak ka povratku u elitni rang domaćeg nogometa.

Jesenji dio sezone u Drugoj ligi Federacije grupa Centar su Crno-crveni sa Bilinog polja okončali na prvom mjestu ostavivši iza sebe direktne konkurente timove Koline i visočke Bosne. U nastavku imperativ će biti da se zadrži pozicija koja vodi u rang više.

“Ne pitamo se samo mi, ali vjerujem da smo najkvalitetniji i da ćemo svojim radom i ozbiljnošću nametnuti se kao prvi favorit, što svakakako jesmo, ali to ćemo morati dokazati na terenu”, kaže Armin Duvnjak, šef Stručnog štaba.

Kada su ih mnogi otpisali kao autsajdere, Zeničani su napravili iznenađenje u kup utakmici protiv premijerligaša Sarajeva. Požrtvanom borbom na terenu izborili su plasman u osminu finala.

“U Kupu ćemo ići onoliko koliko budemo mogli – to nam nije u fokusu, ali ako nam se otvori put, kao i do sada, mi ćemo gaziti stazama”, poručuje Duvnjak

Uz nekoliko iskusnih igrača, kao što su Fenan Salčinović, Mahir Karić i Aladin Isaković, na terenu Bilinog polja stasavaju mlade nogometne nade koje već sada čine okonsicu tima za budućnost.

“Čelik je uvijek Čelik bila to kantonalna ili Premijer liga – nije lako nositi taj dres. Mislim da ovi momci imaju kvalitet, što su pokazali ne samo prošlu sezonu nego iz dana u dan pokazuju da rastu. Želimo da nastavimo niz kao u prvoj polusezoni, a i u Kupu da doguramo što je dalje moguće”, ističe kapiten Isaković.

Zbog brojnih dugovanja iz vremena prethodnih uprava, donesena je odluka koja nije bila laka – da Nogometni klub Čelik krene iz najnižeg ranga i sanira dugovanja. Da se može napraviti mnogo kada se postave pravi ciljevi, pokazano je upravo na primjeru kluba iz Zenice.

“Na spomen Čelika u prethodnim godinama prosječnim Zeničanima su se budile ružne misli. Naš prvi cilj je bio da promijenimo to. Mislim da je to pravi put da imamo iskrene navijače i iskrenu podršku ovom klubu”, objašnjava Emir Čerim, direktor NK Čelik Zenica.

U pohodu na viši rang, pripremni ciklus tima iz Zenice trajat će 40 dana. Planirano je odigravanje nekoliko prijateljskih mečeva a generalna proba za izabranike Armina Duvnjaka bit će meč u Grazu protiv austrijskog Gaka.

federalna.ba