Home » Bosansko narodno pozorište u Zenici proslavilo svoje 73 godine
Kultura

Bosansko narodno pozorište u Zenici proslavilo svoje 73 godine

Sedamdeset tri godine prošle su od prve profesionalne predstave – Duboko je korijenje, u režiji Evgenija Smirnova, odigrane u nekadašnjem Oblasnom narodnom pozorištu u Zenici. Danas pod imenom Bosansko narodno pozorište u Zenici, vrijedi za jednu od najvažnijih kulturno-umjetničkih insituacija u zemlji. Rođendan su proslavili u subotu, a u toku je još jedna uzbudljiva sezona, sa već dvije uspješne premijere i novim naslovima u pripremi.

Veliki broj premijera, gostovanja, značajnih saradnji i festivala obilježio je 73 godine postojanja ove institucije kulture. Izvedbom predstave za najmlađe „Idemo na izlet“ i predstave za odrasle „Tri dana“ Bosansko narodno pozorište Zenica na sebi svojstven način proslavilo je rođendan.

„Ova predstava je humanitarnog karaktera, željeli smo za svoj rođendan da damo doprinos za liječenje naše sugrađanke, profesorice klavira Amele Alispahić pa je sav prihod od ulaznica otišao u taj fond“, kazala je Merima Handanović, glasnogovornica zeničkog pozorišta.

Pozicija kulturnih ustanova nije u zavidnom položaju, no ovo pozorište svojim radom i u najtežim okolnostima trudi se da znanjem i kvalitetom održi njegovu tradiciju. Već nekoliko godina koordiniraju Evropskom noći teatra za BiH, a najvažnijm produktom ovog pozorišta smatraju Festival bh. drame.

„Ove godine rezervisan je za maj, očekujemo ga sa radošću, znamo da je producirano prilično bh. tekstova, odnosno predstava po dramskim teksovima bh. autora. I naravno, važan segment jeste IFET – Internacionalni festival edukativnog teatra“, dodaje Handanović.

Umjetnička rukovoditeljica BNP-a Lajla Kaikčija ističe kako tradicionalno imaju svoju premijeru na festivalu: „Radi se o mladom autorskom timu – mlada dramatičarka, mlada rediteljica, dramatičarka, mladi saradnici. Htjeli smo napraviti jednu lijepu priču i da damo podršku maldim ljudima i upravo da se kroz festival predstave našoj publici“.

Do kraja ove sezone publiku očekuju i premijere predstava „Sve o Mirjani i oko nje“ reditelja Nermina Hamzagića te predstave za djecu „Avanture malog Zvjezdana“ reditelja Željka Miloševića u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene, koja će biti odigrana u petak, 3. marta.

federalna.ba