Home » Besane noći mještana naselja Hece – Zbog vijadukta strahuju od poplava
Zenica

Besane noći mještana naselja Hece – Zbog vijadukta strahuju od poplava

Stanovnici nekoliko kuća u naselju Hece strahuju zbog mogućih poplava, naročito, jer se najavljuju velike količine padavina. Bujični potoci prave probleme i značajno su im ugrožene kuće, naročito otkako je iznad njihovih kuća napravljen vijadukt pri izgradnji koridora na autoputu Vc.

Porodica Seada Lišnjića iz naselja Hece, kod Zenice, svakodnevno strahuje zbog mogućih poplava pa čak i usljed manjih padavina. Iako u ovoj kući živi oko 50 godina, problem je nastupio posljednje dvije godine prilikom izgradnje autoputa iznad njegove kuće. Zbog neadekvatnog zbrinjavanja građevinskog otpada svjedoče poplavama i strahuju za živote i imovinu.

Sigurno deset puta za ove dvije godine je bilo poplava, a šest-sedam puta ličile su na one iz 2014. Strah me, a i žena mi je oboljela, priča Sead.

Na ovoj lokalciji ugroženo je još nekoliko kuća. Velike poplave pamte iz augusta prošle godine kada je u potpunosti bilo potopljeno prizemlje i jedna četveročlana obitelj morala je smještaj potražiti na drugom mjestu uz plaćanje stanarine.

“Samo je provalila voda na vrata, čak je i zida odvalila. Prepala sam se, i sad me je strah. Jučer sam sva bila umrla kad je ona kiša padala. Kome se obratiti, ne znam više”, kaže Nizama Lišnjić.

Iako su se više puta obraćali nadležnim organima, gradskoj inspekciji i JP Autoceste FBiH, osim obilaska ove lokacije i obećanja, konkretna rješenja još se ne naziru.

“Kažu treba sačekati, projekat se radi. Čekam dvije godine pa šta je napravljeno – ništa. U kući ne mogu spavati, vlaga, voda”, dodaje Sead.

Kažu da kuća postepeno tone, a vidljive su i pukotine sa svih strana. Zbog velike količine vlage narušeno im je zdravlje. Zbog njihovog problema poslali smo upit JP Autoceste FBiH, do sada nismo dobili odgovor. S obzirom na to da su se više puta obraćali i nadležnim službama gradske vlasti, od Službe za inspekcijske poslove Grada Zenice stigao je odgovor da je za ovaj problem nadležna Federalna uprava za inspekcijske poslove, JP Autoceste FBiH i Služba za vodoprivredu, putnu infrastrukturu i mjesne zajednice Grada Zenica:

„Iz razloga što su isti i jedini ovlašteni upravitelji lokalnih puteva, prate implementaciju sklopljenih ugovora o prijateljskom okruženju sa investitorima i izvođačima radova na autoputu, jedini su odgovorni za vodovodnu, kanalizacionu infrastrukturu, kao i sve potoke, odnosno u njihovoj stvarnoj nadležnosti je rješavanje ovakvih pitanja.”

Činjenica je da će dok se ne utvrdi nadležnost ovi ljudi imati besane noći, jer prema svim prognozama narednih dana očekuju se velike količine padavina.

federalna.ba