Home » Baton promovisao knjigu “Rovovi u mojoj bašti”
Kultura Zenica

Baton promovisao knjigu “Rovovi u mojoj bašti”

U cilju podizanja svijesti građana o kulturno-historijskim vrijednostima i značajnim ličnostima Bosne i Hercegovine, Udruženje „Baton“ Zenica i Udruženje „Ensar “, u prostorijama Gradske biblioteke Zenica, dana 16. decembra 2022. godine, organizovali su promociju ratnog dnevnika: “ROVOVI U MOJOJ BAŠTI” rah. Mehmeda Mahmutovića- Memiš ef.

Mehmed ef. Mahmutović, zvani Memiš, poznati alim, pisac, pjesnik i publicista iz Zavidovića, dao je nemjerljiv doprinos širenju islamske riječi u Bosni i Hercegovini, ali i tadašnjoj Jugoslaviji.

Treba naglasiti da je prije obavljanja dužnosti imama bio zaposlen u Krivaji. Njegov doprinos zajednici je nemjerljiv ali između ostalog treba spomenuti da je pokrenuo i uspješno okončao izgradnju prve gradske džamije u Zavidovićima. Autor je mnogih poznatih ilahija i kasida, ali i nekoliko zapaženih knjiga kao što su Pobožne pjesme, Pregaoci, Mom prijatelju, Ugašena sjećanja, Muslimanske pobožne pjesme, Munzira, Novi mevlud, Stihovi iz Zavidovića. Memiš

Kada je u pitanju je knjiga koja je promovisana riječ je o rukopisu koji je podijeljen u tri toma i ukupno obuhvata 2.500. stranica. Knjiga vrlo detaljno opisuje ratna dešavanja na prostoru Zavidovića i Bosne i Hercegovine.

O knjizi su govorili : MERJEM MUJIĆ, prof. sociologije, koja je se sa sociološkog aspekta dotakla važnosti i ulogu Memiš efendije, dok je ARMIN JAŠAREVIĆ mr.filozofije pričao o njegovom liku i djelu. AMIR ISMIĆ dr.historijskih nauka, napravio je paralelelu između Memiš efendije i Mula Mustafe Bašeskije i Evlije Čelebije koji je također ostavio pisani trag o vremenu u kojem je živio a NIHAD KLINČEVIĆ, mr. recenzent knjige osvrnuo se na značaj djela koje vjerodostojno i autentično predstavlja trag i bilješke autora koje je pokazao veliko umijeće i upornost.

MUSTAFA SPAHIĆ MUJKI, muderris koji se obratio putem video linka istakao je lična sjećanja na Memiš efendiju, njegovo organizovanje vjerskog života, mevluda i predavanja. Istakao je da su njegova predavanja posjećivali veliki alimi tadašnjeg vremena kao što su Hasan ef. Ljevaković, Husein ef. Đozo, Ismet Spahić i dr.

Ulogu moderatora imao je HARIS MRKONJA, bosanskohercegovački glumac i novinar, koji je unuk rah. Mehmeda Mahmutovića- Memiš ef.